Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hořice nechají zrestaurovat přes sto let starý Husův pomník. Vše pod dohledem památkářů

Letos v červenci to bude přesně 109 let, co byl v Hořicích odhalen pomník mistra Jana Husa. Před více než sto lety byl vytesán do hořického pískovce sochařem Františkem Vejsem. Za tu dobu se na něm podepsal zub času. Už dva roky radnice připravuje podklady pro jeho restaurování. To všechno pod dohledem památkářů.

„Pomník omyjeme, odstraníme usazené krusty a ztenčíme nerozpustné tmavé filmy. Odstraníme dožilé či nevhodné vysprávky a doplňky,“ popisuje v tiskové zprávě restaurátor Petr Gláser. Jeho pracovníci budou muset opravit spárování pomníku, do kterého nyní zatéká.  

Nepůjde pouze o revitalizaci toho, co běžný občan může vidět. Opravou projde i podzemní část, kde je umístěno zařízení pro vodní prvek. Po soše do bazénu stékají pramínky vody. Tato část však bude řešena zvlášť.  

Hasiči v Hořicích odstraňovali přirození Karla Havlíčka. Vzniklo nedopatřením jako vosí hnízdo

Netradiční zásah za sebou má hlídka Městské policie Hořice společně s hasiči. Vyjížděli k vosímu hnízdu, které vzniklo na soše Karla Havlíčka Borovského z roku 1929. Shodou okolností v místech, kde nápadně připomínalo mužské přirození.

„Práce budou probíhat přes léto. Začnou v červnu čištěním, které bude realizované v několika navazujících fázích. V červenci bychom měli již tmelit a spárovat a v srpnu by se měla oprava pomalu chýlit ke konci,“ uvádí Gláser.  

Hodně bude záležet na počasí, které může délku restaurování ovlivnit. Během oprav bude památník obehnán lešením a v některých chvílích i zcela zakrytý.  

Ohodnoť článek

Foto město Hořice

Štítky Hořice, socha, rekonstrukce, pomník, Hus, památkáři, vodní, prvek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořice nechají zrestaurovat přes sto let starý Husův pomník. Vše pod dohledem památkářů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.