Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Každým rokem dostane plnou krev z hradecké nemocnice zhruba stovka pacientů

Už tři roky Fakultní nemocnice Hradec Králové pravidelně podává svým pacientům takzvanou plnou krev. Za zmíněné období ji využilo 283 pacientů. K podání krve dochází ve chvíli, kdy se pacient potýká s masivní ztrátou krve, která ho ohrožuje na životě. Relativně nově lze tuto krev pacientovi podat už na palubě záchranného vrtulníku.

„Jednalo se o pacienty například po vážných úrazech při dopravních nehodách nebo závažných interních chorobách, u kterých se vyskytlo masivní krvácení a bez podání plné krve by prognóza jejich zdravotního stavu byla výrazně horší,“ uvedl v tiskové zprávě přednosta kliniky urgentní medicíny Jaromír Kočí

Velkou výhodou je, že pacient s vážným zraněním může dostat transfuzi plné krve už na palubě záchranného vrtulníku. Projekt na palubě Kryštof 06 v roce 2018. Své doby byla letecká záchranka jediná ve střední Evropě, která podobnou možnost měla. „Za poslední roky zavedly podávání plné krve další nemocnice v České republice,“ dodal Kočí.  

Podle hradecké nemocnice jde o unikátní projekt, na kterém se podílí i Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové, které univerzální krev připravuje.  

Ohodnoť článek

Foto Antonio Corigliano | Pixabay

Štítky pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, střední Evropa, plná, krev, transfuze, vrtulník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každým rokem dostane plnou krev z hradecké nemocnice zhruba stovka pacientů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.