Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muzeum východních v Hradci Králové chystá po 70 letech výstavu o husitství

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje výstavu zaměřenou na počátky a průběh husitské revoluce ve východních Čechách. Výstavu otevře pro veřejnost 23. června a potrvá do 21. dubna 2024. Muzeum výstavu plánuje k 600. výročí příchodu Jana Žižky do Hradce Králové, čímž započala významná éra východočeského husitství.

"Výstava nazvaná Jan Žižka – husité ve východních Čechách vrátí do našeho muzea téma husitství po 70 letech. Vernisáž je naplánovaná na 22. června, od 23. června bude výstava přístupná veřejnosti," řekla mluvčí muzea Lucie Peterková

Výstava bude v historické secesní budově na Eliščině nábřeží v přízemí v Malém sále. Vedle časové linky sledující historický vývoj bude velká pozornost věnována také dokladům každodennosti, tedy vybavení domácnosti i průniku husitských idejí do výtvarné kultury, například prostřednictvím výjevů na kamnových kachlích. Stranou nezůstane ani tehdejší vojenství.

"Bude k vidění několik set předmětů vztahujících se k vojenství, každodennosti i umění tehdejší doby, ale také zobrazujících takzvaný další život Jana Žižky především ve výtvarném umění 20. století," uveda Peterková.

Nebudou chybět vybraná výtvarná díla, jako jsou sochy, obrazy nebo grafika, která odrážejí pohled umělců 19. až 20. století na husitskou dobu. "Své sbírkové předměty poskytla řada významných institucí," uvedla Peterková.

Zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Pod muzeum spadá také Muzeum války 1866 na Chlumu u Hradce Králové, které je věnované prusko-rakouské válce. Boj mezi pruskými a rakouskými vojsky na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě.

Provozní doba muzea v hlavní budově na Eliščině nábřeží je kromě pondělí, kdy je zavřeno, od 10:00 do 18:00. Každou poslední středu v měsíci je otevřeno od 10:00 do 20:00 a každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma.

Otevírací doba v Muzeu války 1866 na Chlumu u Hradce Králové je od 25. března kromě pondělí od 9:00 do 17:00. Také tam je každou první středu v měsíci vstup zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, muzea, historie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum východních v Hradci Králové chystá po 70 letech výstavu o husitství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.