Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zloděje kol ve Dvoře Králové odradí speciální nátěr a samolepka

Jedním z nástrojů proti odcizení jízdních kol je forenzní značení. Mezi cyklisty ve Dvoře Králové nad Labem je o něj stále velký zájem. Strážníci už takto označili stovky kol.

Městská policie Dvůr Králové nad Labem téměř čtyři roky v rámci prevence kriminality realizuje projekt forenzního značení jízdních kol, jehož cílem je předcházet majetkové trestné činnosti a ochránit majetek občanů města. „Za dobu trvání projektu jsme označili 223 bicyklů v hodnotě přes 7 milionů Kč a Dvoráci mají o tuto službu stále zájem,“ uvedl v tiskové zprávě šéf strážníků Jan Štípek.

Během forenzního značení je na kolo aplikován nátěr se speciálními mikrotečkami s jedinečnou syntetickou DNA, která je vidět pouze pod UV světlem a bez viditelného poškození kola je neodstranitelná. Předností této metody je jednoduchá aplikace, odolnost vůči vnějším vlivům a dlouhá životnost. „Majitelům kol bych forenzní značení určitě doporučil. Kolo a jeho vybavení jsou zaevidované v mezinárodní databázi REFIZ, do níž máme přístup my i policie. Navíc je na takto označených kolech samolepka s nápisem, která má sloužit k odstrašení potenciálního zloděje. Kdyby i přesto došlo ke krádeži a kolo jsme nalezli, můžeme díky označení majitele dohledat,“ dodal Jan Štípek.

Forenzní značení probíhá přímo na služebně MPDK, a to vždy první středu v měsíci, termín je možné si rezervovat prostřednictvím rezervačního systému na stránkách města. Služba, která je zdarma, je určena pouze pro občany města Dvůr Králové nad Labem. „V případě, že by si občané nevěděli s rezervací rady, mohou se zastavit na služebně, kde jim strážníci pomůžou. K samotnému značení by pak měli přijít s řádně očištěným jízdním kolem a mít s sebou občanský průkaz, doklad o koupi, který lze nahradit čestným prohlášením o nabytí kola, a vyplněné příslušné formuláře – přihlášku do evidence kol a souhlas se zpracováním osobních údajů,“ přidal další rady Jan Štípek.

Všechny potřebné informace a formuláře jsou k dispozici na stránkách města www.mudk.cz/znacenikol, v případě dotazů mohou občané volat na linku městské policie, tel.: 603 237 858.

Ohodnoť článek

Foto Město Dvůr Králové nad Labem

Štítky Dvůr Králové nad Labem, jízdní kolo, Anglie, nátěr, forenzní, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděje kol ve Dvoře Králové odradí speciální nátěr a samolepka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.