Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Galerie moderního umění zmapovalo tvorbu Věry Jičínské. Vyšla o ní publikace

200 stránek čtení a obrázků o výjimečné umělkyni první poloviny 20. století Věře Jičínské. I tak by se dala popsat nová publikace, kterou vydala Galerie moderního umění Hradec Králové. Její autorkou je historička Martina Pachmanová. Křest se uskutečnil tento týden.

Kniha s názvem Věra Jičínska je vytvořena především na základě olejomaleb, kreseb a grafik, které mezi válkami vystavovala v Brně, Mnichově Hradišti, Paříži, Praze nebo Dobrušce. Prakticky mapuje díla od jejich úplných začátků. Pokud by však čtenář čekal chronologicky seřazenou sbírku, bude zklamán. Kniha mapuje konkrétní problémy, které na sebe nemusí nutně navazovat.  

„Martina Pachmanová sleduje Věru Jičínskou nejen jako malířku, žurnalistku, fotoamatérku, designérku, cestovatelku, ale také jako (moderní) ženu, manželku a matku. V této mnohovrstevnatosti spočívá síla autorčina textu. Díky zvolené struktuře knihy dostává osobnost a dílo Věry Jičínské s každou další fazetou větší plasticitu a graduje,“ komentuje v tiskové zprávě publikaci její odborný recenzent, historik umění Milan Pech

Autorka nechává na mnoha místech textu promlouvat samotnou umělkyni prostřednictvím úryvků z autorčiných deníků a korespondence. Události tak zachycuje i z její perspektivy. 

Galerie moderního umění v Hradci Králové na monografii spolupracovala s Kulturním zařízením města Dobrušky – vlastivědným muzeem, které spravuje malířčinu pozůstalost, a Nadačním fondem Věry Jičínské, Dany Laichterové a Jiřího Görnera. Knihu finančně podpořilo Ministerstvo kultury České. 

Věra Jičínská se narodila v Petřkovicích (dnešní část Ostravy) do rodiny vrchního báňského rady Jaroslava Jičínského a Gisely Jičínské (rozené Spothové). Patřila k první generaci umělkyň, které se po vzniku samostatného Československa začaly výrazněji prosazovat. Po studiu na brněnském dívčím lyceu, zřízeném Ženskou vzdělávací jednotou Vesna, nastoupila na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, kde po absolvování všeobecného základu přešla do grafické speciálky Františka Kysely. V roce 1922 odjela studovat grafiku k Fritzi Helmuthu Ehmckemu na mnichovskou Kunstgewerbeschule. Klíčovou zkušenost pro ni znamenal sedmiletý pobyt v kosmopolitní a názorově otevřené Paříži – od roku 1925 vystavovala na tamních salonech. Podobně jako její generační souputnice byla okolím opakovaně upomínána, že životní role ženy souvisí v první řadě s mateřstvím a že právě s ním je spojena také legitimizace ženského umění. 

Ohodnoť článek

Foto GMUHK

Štítky moderní umění, galerie, Věra Jičínská, Martina Pachmanová, kniha, Hradec Králové, Praha, Dobruška, Paříž, Brno, okres Jičín, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie moderního umění zmapovalo tvorbu Věry Jičínské. Vyšla o ní publikace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.