Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dobrovolníci budou o víkendu opět zbavovat Krkonoše odpadků po turistech

Dobrovolníci budou už tuto sobotu zbavovat Krkonoše odpadků. Je tu tradiční úklidová akce Čisté Krkonoše, zapojit se může každý. Naše nejvyšší hory navštěvuje čím dál víc turistů a tím se zvyšuje i znečištění.

Akce Čisté Krkonoše je už řadu let tradiční příležitostí, kdy se správce Krkonošského národního parku vydávají na turistické trasy, aby je společně zbavili povalujícího se odpadu, který tu zůstal po malém procentu nepořádných návštěvníků. „Při obrovské návštěvnosti Krkonoš ale i malé procento znamená velké množství,“ říká náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. Plastový odpad, ať už obaly od nejrůznějších tyčinek a sušenek, nebo PET lahve, tvoří významný podíl odhozených odpadků. "Proto jsme se rozhodli letos komunikačně spojit Čisté Krkonoše s celosvětovým Dnem životního prostředí a na problém plastových odpadů tak znovu upozornit. Sbírat ale budeme pochopitelně všechen odpad," dodal Kašpar.

Všichni zájemci o účast na akci Čisté Krkonoše se sejdou ve Špindlerově Mlýně u Územního pracoviště (hájovny) Správy KRNAP (č. p. 275) mezi autokempem a restaurací Myslivna v sobotu 3. června v 9.00. Připraveny pro ně budou pytle na odpadky i pracovní rukavice a chybět nebude ani malé občerstvení jako poděkování za pomoc a práci pro krkonošskou přírodu.

Jak je již zvykem, den předem, tedy v pátek 2. června, se na jiná místa Krkonoš vydají zaměstnanci Správy KRNAP na zaměstnaneckou část Čistých Krkonoš. „S našimi zaměstnanci si můžeme dovolit každý rok zlikvidovat i nějakou z letitých černých skládek, které se dnes často skrývají schované pod hrabankou v krkonošských lesích,“ říká Jakub Kašpar.

Plastové odpady zůstávají v přírodě desítky až stovky let a ani poté úplně nezmizí – rozloží se na mikroplasty, jejichž částečky potom sami dýcháme nebo pijeme ve vodě. Plastové odpady se mohou stát osudnými živočichům, kteří je sežerou, nebo se do nich chytí jako do pasti. A velká část odpadů, které neprojdou recyklací, je nevyužitou surovinou, která zůstává nazmar. V neposlední řadě odpadky přírodu prostě hyzdí.

Ohodnoť článek

Foto Správa KRNAP

Štítky Čisté Krkonoše, odpadky, turisté, KRNAP, úklid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci budou o víkendu opět zbavovat Krkonoše odpadků po turistech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.