Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Osm dozorců z věznice Valdice na Jičínsku se zodpovídá z násilí na vězních

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR již nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.

"Nesouhlasím s obžalobou. Prohlídka probíhala standardně. Dostali jsme tip, že schovávají telefony, kontrolovali jsme stav cely," řekl Tomáš Tomeš k prvnímu skutku. "K druhému (údajnému) napadení - vydírání nebo nátlaku opět nedošlo," řekl Tomeš. Na otázku soudu, jak si vysvětluje zranění odsouzených, odpověděl: "Nevím, jak se jim to stalo," řekl.

Obvinění ze strany vězňů označil za pomstu. "Práci dozorce jsem vykonával důkladně, ale vždy v rámci zákona. Nacházeli jsme telefony, drogy a další věci. Trestní stíhání vidím jako účelové, vězni se nás chtěli zbavit," řekl Tomeš, který již práci dozorce nevykonává.

V podobném duchu vypovídali i další obžalovaní. "Je to pomsta ze strany odsouzených, protože jsme nacházeli X nepovolených věcí," řekl Michal Róka.

Obžaloba Tomeše a Róku viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a z vydírání, za což jim v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení. Šest dalších obžalovaných je stíháno za zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až pět let odnětí svobody.

"Ve dvou případech obžalovaní měli užít násilí vůči odsouzeným při prohlídce jejich cel. V prvním případě dva příslušníci vězeňské služby napadali jednoho poškozeného, ostatní příslušníci tomu přihlíželi, nechali své kolegy jednat tak, jak zákon nepředpokládá. Druhý případ je obdobný," řekl státní zástupce Lukáš Vodička.

První případ fyzického napadení se podle obžaloby stal v květnu 2020, kdy šest dozorců vstoupilo do cely odsouzeného kvůli provedení prohlídky. Údajně vynutili od odsouzeného fyzickým nátlakem sdělení, kde jsou v cele nepovolené věci, a to tak, že měl dostat úder do tváře, silným tlakem mu lámali operovanou nohu a obtočili jeho ruku kolem krku a tím by vyvíjen silný tlak na dýchací cesty. Podle spisu dozorci tímto jednáním způsobili vězni podlitiny a škrábance a "tímto mu měly být způsobeny přetrvávající záškuby těla".

Druhý případ se podle spisu odehrál v březnu 2021, kdy tři dozorci opět kvůli prohlídce vstoupili do cely jiného vězně. GIBS uvedla, že v cele ho fyzicky napadl dozorce z předchozího případu tak, že do něho kopal a šlapal na něj a nejméně desetkrát ho takzvaně zaklekl. Kromě toho byl odsouzený údajně udeřen do zadní části hlavy. Dva zbylí dozorci pak celému incidentu přihlíželi. Tímto jednáním byly odsouzenému způsobeny otlaky, hematomy a odřeniny, uvedla GIBS.

O prvním případu napadení se GIBS dozvěděla z oznámení jiného vězně, druhý případ oznámil inspekci kontrolní orgán Vězeňské služby ČR. Věznice ve Valdicích patří k nejtěžším českým káznicím. Odpykává si v ní trest zhruba 1000 vězňů včetně doživotně odsouzených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VSČR

Štítky ČR, soud, věznice, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osm dozorců z věznice Valdice na Jičínsku se zodpovídá z násilí na vězních  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.