Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hradeckých Kuklenách má vzniknout provizorní náměstí i energeticky soběstačná čtvrť

Obyvatelé městské části Kukleny v Hradci Králové dlouhé roky mluví o tom, že v místě chybí nedostatek veřejného prostranství. Nově se tak začalo uvažovat o provizorním náměstí. To by mohlo vzniknout už letos. Trvale ho nahradí do dalších pěti let. Za projektem stojí soukromý developer, který si od obyvatel Kuklen nechal zpracovat jejich podměty a nápady.

Developer od místních sesbíral stovku odpovědí. Z on-line dotazníků vyplynulo, že by obyvatelé nejvíce ocenili zeleň s lavičkami, dětské hřiště a prostor pro scházení místní komunity.  

Finální návrh provizorního náměstí by měl být hotový do poloviny letošního roku. Termín zahájení prací je zatím ve hvězdách. Bude záležet především na tom, zda bude třeba získat stavební povolení. Pokud se podaří náměstí naplánovat bez nutnosti povolení, může se začít po letních prázdninách. Do konce roku by tak mohlo být náměstí hotové.  

Podle plánu developera by se mohli do práce na novém provizorním náměstí zapojit i místní. „Myslím, že by to mohla být hezká společná aktivita a další prostředek k neformálnímu setkání – ať už by šlo o sázení záhonů nebo sestavování posezení z palet. Navíc je to skvělá příležitost, jak se mohou do kuklenské komunity začlenit i budoucí obyvatelé, kteří se sem brzy nastěhují,“ uvedl v tiskové zprávě zakladatel developerské společnosti Tomáš Vrbický.  

V Kuklenách má vzniknout i energeticky soběstačná čtvrť  

Nová čtvrť bude zasazena do areálu bývalé Koželužny, která jde v těchto dnech k zemi. Kromě nových dvaceti domů po osmi bytech developer zrevitalizuje i samotné okolí. V současné době je projekt ve fázi schvalování stavebního povolení. Celá čtvrť je navržena jako energeticky nezávislá. Součástí budou fotovoltaiky, zelené střechy, tepelná rekuperace, stínění nebo tepelná čerpadla.  

„Chceme celému místu vdechnout nový život. Revitalizace Kuklen by měla například zahrnovat i stavbu školky či domova důchodců. Navíc bychom rádi, aby změny probíhaly po vzoru participativního plánování s účastí místních obyvatel,“ uvádí Vrbický.   

Hlavní myšlenkou celého projektu je komunitní hospodaření s energiemi. Všichni obyvatelé budou mít aplikaci s aktuálním stavem energie a jednotlivým využíváním v konkrétních domech. Cílem je vybudovat provozně uhlíkově neutrální čtvrť. Kromě aplikace se hovoří o tom, že by mohli mít obyvatelé nové čtvrti i sdílené auto.   

Nová čtvrť bude mít i několik společných prostor. O jejich využití rozhodnou právě obyvatelé. „Může to být například společenská místnost, dílna, či komunitní kuchyň. Chceme ale, aby si o tom obyvatelé rozhodli sami, tak, jak to bude vyhovovat jejich potřebám,“ doplňuje Vrbický.  

Otazník však stále visí nad cenou. Na otázku ohledně předpokládané ceny redakce odpověď nedostala „Cena není výrazně vyšší než u naší konkurence. Chceme v rámci královehradeckého regionu nabídnout vysoce udržitelné bydlení, které nebude cenově nedosažitelné,” uvedl pro Drbnu Vrbický.  

Průměrná cena obyčejného bytu v Hradci Králové se odvíjí od jeho velikosti. Například 72 metrů čtverečních o dispozici 3KK se nyní prodává za zhruba sedm milionů korun. Dá se však předpokládat, že bydlení v nové čtvrti bude dražší.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Kukleny, náměstí, čtvrť, obyvatelé, anketa, energeticky, udržitelné, Hradec Králové, část, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckých Kuklenách má vzniknout provizorní náměstí i energeticky soběstačná čtvrť  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.