Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fotbalový stadion v Hradci Králové se slavnostně otevře 3. září. Kolaudací by měl projít už příští měsíc

Nová fotbalová aréna za 763 milionů korun v Hradci Králové je téměř dokončena. Ačkoliv by měl stadion kolaudací projít už 30. června. První zápas se však odehraje až o měsíc později. Stavba fotbalové arény začala v srpnu 2021. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let.

I přes veškerou přípravu nešlo během stavby vše podle plánu. Už v dubnu se termín slavnostního otevření o měsíc posunul. V současné době je v plánu slavnostní otevření uskutečnit 3. září. Podle primátorky Hradce Králové Pavlíny Springerové (HDK) by už ke změně termínu dojít nemělo.  

Pro město jde o historicky největší investici. Původně se počítalo s dotací od Národní sportovní agentury (NSA), kterou však minulé vedení města nezískalo. Z městské pokladny tak půjde kompletně celá částka. A to 763 milionů korun.  

"Minulé vedení NSA, ač původně přislíbilo, že se bude na tomto projektu podílet. To nakonec neudělalo. Celá Národní sportovní agentura by si zasloužila více jistoty, předvídatelnosti a také stability,“ komentoval záležitost kolem dotace premiér Petr Fiala na návštěvě v Hradci Králové.  

Jak bude stadion vypadat? 

Návrh na nový fotbalový stadion si řešili zástupci společností sami. Museli však dodržet základní podmínky, které město na začátku tendru stanovilo. Jedna z nich byla, že stadion musí splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní fotbalová utkání. 

Současný návrh počítá s tím, že zápasy bude sledovat až osm tisíc lidí v hledišti. V případě nutnosti je možné přidat i dalších 1 300 míst. Řada místních také ocenila, že návrh počítá se zachováním takzvaných lízátek. Jde o speciální osvětlení, které má v Hradci Králové svojí tradici.  

Právě lízátka budou jedinou vzpomínkou na starý stadion. Ten starý se kompletně zdemoluje a na jeho místě vyroste úplně nová sportovní aréna. Zajímavostí je, že kolem celé budovy stadionu bude natažena 300 metrů dlouhá atletická dráha. Další běžecká dráha pak bude v osvětleném tunelu přímo pod tribunami. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů. 

Radnice počítá s tím, že kromě sportovních událostí bude nový stadion hostit i například kongresy, trhy a kulturní akce. Podle dřívějšího vyjádření primátora se během hudebního vystoupení vejde na stadion až 25 tisíc lidí. Jak bude takový festival vypadat ukazuje i jedna z připravených vizualizací.  

Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1 500 lidí. Samotný stadion pak nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí. 

Stavba fotbalové arény začala v srpnu 2021. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stavební sdružení tvoří vedle Strabagu firmy Geosan Group a D&D Elektromont. Otevření stadionu pro veřejnost připravuje radnice ve spolupráci s městským prvoligovým klubem FC Hradec Králové. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FCHK

Štítky FC Hradec Králové, fotbal, NSA, Hudební divadlo Karlín, Pavlína Springerová, UEFA, Národní sportovní agentura, fotbalový stadion, Strabag, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalový stadion v Hradci Králové se slavnostně otevře 3. září. Kolaudací by měl projít už příští měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.