Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Turnově mají jedlou školní zahradu, starají se o ni studenti

Čtvrtá ze šesti nových jedlých školních zahrad se příští týden při Mateřské škole ul. 28. října Turnov., a to v rámci programu Skutečně zdravá škola. Cílem je, aby se děti naučili poznat rostliny a aby se o ně pravidelně naučili starat.

Rádi bychom pozvali rodiče, prarodiče i přátele školky na slavnostní otevření naší nově založené školní jedlé zahrady. Po krátkém uvítacím programu bude na všechny čekat drobné pohoštění, malé zahradní překvapení a prohlídka zahrady. Každý, kdo přijde, s námi může posedět v klidném prostředí a zažít tak příjemné odpoledne v zázemí komunitní zahrady“, říká ředitelka školy Lenka Dékány.

Vzdělávání a práce na školní zahradě má pro žáky zásadní pozitivní význam: otevírá dětem zcela nový svět učení, poznávání rostlin a přírodních procesů, umožňuje ocenit přírodu jako celek, podporuje pozitivní změnu stravovacích návyků, zvyšuje koncentraci a představivost, rozvíjí sociální dovednosti, estetiku, zvyšuje sebevědomí a dává dětem pocit hrdosti na svůj úspěch. „Vzdělávání dětí na školní zahradě je nedílnou součástí kritérií celoškolního programu Skutečně zdravá škola. Je to velmi oblíbená aktivita, do které se zapojují i ty nejmenší dětí v mateřských školách,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel programu.

 „Jedlá zahrada byla naším snem již delší dobu. Prvních návrhů se účastnili všichni zaměstnanci školy společně s dětmi, na pomoc a konečný projekt jsme přizvali i zahradního architekta a odborníka. Samotná realizace po konečném návrhu proběhla v listopadu 2022, kdy jsme společně s rodiči, dětmi a naším poradcem zasadili ovocné stromy (jabloně, hrušeň, švestky, třešeň, meruňky a broskvoň), založili jsme záhony s ovocnými keři (borůvkové, malinové, ostružinové, rybízové a angreštové) a vybudovali nové vyvýšené záhony, kde jsou již aktuálně zaseté hrášek, mrkev, ředkvičky a roketa, vysazené jsou i dětmi předpěstované saláty, dýně a cukety, v jednom ze záhonů jsou zasazené brambory. Děti se o rostliny učí starat a už se těšíme na bohatou sklizeň, kterou budeme využívat jak ve školní kuchyni, tak i pro samostatnou přípravu pokrmů přímo dětmi. Zahrada získala i po stránce estetické nový vzhled a stane se tak příjemným místem pro společná setkávání.“ doplnila Lenka Dékány.

Program Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Program má prokázaný pozitivní vliv na zdraví dětí, jejich schopnost učit se a na udržitelnost stravování ve školách a rozvoj regionu.

Program nabízí otevřený participativní proces vzdělávání - zapojení všech aktérů od žáků, učitelů, vedení školy, kuchařek, rodičů, zřizovatelů až po místní podnikatele a členy okolní komunity. Školy se aktivně zapojují do komunitního života obce. Aktivní zapojení rodičů umožňuje vedení školy získat zpětnou vazbu a zajímavé nápady.

Ohodnoť článek

Foto www.skutecnezdravaskola.cz/

Štítky zahrada, Turnov, rostliny, záhon, jedlá zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově mají jedlou školní zahradu, starají se o ni studenti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.