Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Modernizace úpické hvězdárny je ve finále. Vznikne návštěvnické centrum

Modernizace hvězdárny v Úpici na Trutnovskou za více než 4,6 milionu korun je ve finále. V nejbližších týdnech je v plánu předání stavby. V areálu hvězdárny vzniká návštěvnické a odborné astronomické centrum. Stavební práce začaly letos 31. ledna a následně byly kvůli nepříznivému počasí přerušeny do 8. března. Zhotovitelem je společnost CE-ING. Vlastníkem a zřizovatelem hvězdárny je Královéhradecký kraj.

"V současné době práce finišují. Celkové realizační výdaje projektu, včetně vybavení, jsou podle uzavřených smluv ve výši 4,62 milionu korun včetně DPH," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechman. Předpokládaná dotace je 1,5 milionu korun.

Centrum vzniká v objektu tzv. Slunečního domku, ve kterém bude soustředěna většina astronomických pozorování. "V objektu bude pozorovací místnost s pracovištěm pro vizualizaci pozorování včetně meteorologického a seismického stanoviště," uvedl Lechmann.

V jedné místnosti budou výstupy z kamer sledující oblohu, registrace meteorů a dalších měření, ve druhé technika pro zpracování dat, kde bude možné prezentovat návštěvníkům základní principy zpracování dat včetně jejich katalogizace a archivace.

"Centralizace většiny astronomických pozorovacích výstupů a pořízených dat do jednoho místa povede k větší atraktivitě pro návštěvníky, budou přítomni skutečnému vědeckému výzkumu," uvedl Lechmann.

V objektu byla dříve možnost soustavného pozorování Slunce. Podle hejtmanství je cílem projektu vytvořit moderní návštěvnické a odborné centrum,. Do hvězdárny má přilákat další návštěvníky, kteří budou přítomni skutečnému vědeckému výzkumu.

Hvězdárna v Úpici patří mezi nejmenší v Česku, byla založena před 60 lety. Je specializovanou kulturně-osvětovou a vzdělávací organizací přírodovědného charakteru.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, věda, astronomie, Trutnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace úpické hvězdárny je ve finále. Vznikne návštěvnické centrum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.