Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Opočně se pro veřejnost otevřela klášterní zahrada

Zahrada bývalého kapucínského kláštera v centru Opočna se v neděli 21. května otevře veřejnosti. Zpřístupněním zahrady nabídne podorlické město návštěvníkům nový prostor pro relaxaci, trávení volného času i kulturní akce.

Slavnostní otevření areálu, jehož zpřístupnění je vyústěním projektu Královéhradeckého kraje – Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně, ozdobil koncert hudby klasicistních mistrů v podání Filharmonie Hradec Králové a opočenské Základní umělecké školy Luboše Sluky. 

„Otevření a trvalé zpřístupnění klášterní zahrady je vyvrcholením projektu, na kterém intenzivně pracujeme od roku 2021. Zahradu a klášter chceme postupně zpřístupňovat místním i návštěvníkům města Opočna. Celý areál nabízí zajímavé možnosti na jeho využití a je příležitostí pro rozvoj turistického ruchu i místního komunitního života. I z tohoto důvodu je pro nás spolupráce s vedením města důležitá,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná na sociální oblast, kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Zásadní finanční podporu do oživování zahrad bývalého kapucínského kláštera získal Královéhradecký kraj z Norských fondů (Fondy EHP 2014–2021) na realizaci projektu Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně. Dotace pokrývá 4,75 milionu z celkových za 5,3 milionu korun.

Pro realizaci projektu nechal kraj z areálu odstranit přežité azbestové nástavby a zprovoznit vodovod. Do areálu se z přiděleného grantu pořídily parkové stoly, lavičky a multifunkční mobilní přístřešek s knihovnou jako zázemí pro odpočinek v zahradě. Několik laviček k posezení si vyrobili obyvatelé města Opočno vlastními silami v rámci tesařského workshopu na podzim 2022 pod vedením tesařů z partnerské norské organizace Fjellugla Kompetanse a mistrů z jaroměřské střední řemeslné školy.

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou.

Ohodnoť článek

Foto hrobka.kapucini.cz

Štítky zahrada, klášter, projekt, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Opočně se pro veřejnost otevřela klášterní zahrada  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.