Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidem po infarktu a mrtvici pomáhá biologická léčba, nabízí ji trutnovská nemocnice

Lidem, kteří jsou ohrožení infarktem nebo mrtvicí a běžně předepisovaná léčba u nich nezabírá, a nebo ji netolerují, pomáhá nejnovější biologická léčba, kterou nabízí metabolická ambulance trutnovské nemocnice.

Jedno ze tří specializovaných center pro biologickou léčbu familiární hypercholesterolémie v Královéhradeckém kraji je v Oblastní nemocnici Trutnov. Metabolická ambulance pod vedením primářky Lucie Šolcové nabízí svým pacientům nejnovější léčbu inhibitory PCSK9. Je určena lidem, kteří jsou ohroženi infarktem či mrtvicí a běžně předepisovaná léčba u nich nezabírá, anebo ji netolerují.

 „Inhibitory PCSK9 jsou lidské monoklonální protilátky, které jsou vyvinuty tak, že se dokáží navázat na cílové látky v těle, tzv. PCSK9, které ovlivňují schopnost jater přijmout cholesterol, a tak snižují hladinu „špatného“ – tzv. LDL – cholesterolu v krvi. Tento rizikový cholesterol se usazuje na stěnách cév a způsobuje aterosklerózu, která následně může vést k srdečně-cévním příhodám. Léčba je určena pacientům, kteří jsou ve vysokém srdečně-cévním riziku, tedy například po opakovaném srdečním infarktu nebo mozkové příhodě v časném věku. V naší dispenzarizaci a léčbě máme pacienty, kteří například do 40 let věku prodělali i tři srdeční infarkty,“ popisuje primářka oddělení klinické biochemie MUDr. Lucie Šolcová a dodává, že tito pacienti mají vysoký cholesterol i přesto, že užívají doporučené léky – tzn. maximální dávku statinu v kombinaci s ezetimibem.

Druhou indikovanou skupinou pro biologickou léčbu jsou lidé s tzv. heterozygotní familiární hypercholesterolémií – onemocněním na genetickém podkladě, kde se vysoce intenzívní léčbou nedaří snížit LDL-cholesterol pod požadovanou kritickou mez tak, aby se účinně zamezilo riziku následných srdečně-cévních komplikací. A současně je možné biologickou léčbu uplatnit i u pacientů, kteří klasickou léčbu netolerují dobře – mají bolesti svalů, které se objevují po nasazení různých lékových skupin statinů i ezetimibu, a zároveň splňují kritéria k zahájení biologické léčby. Pacienti, pro které je léčba vhodná, pak přicházejí do metabolické ambulance Oblastní nemocnice Trutnov k posouzení zahájení této léčby, která obnáší aplikace léčiva formou podkožní injekce jednou až dvakrát měsíčně.

Léčba monoklonálními protilátkami je nákladná a zdravotní pojišťovny proto trvají na splnění přísných kritérií. Ne všechny pojišťovny navíc uzavírají smlouvu se všemi certifikovanými centry. V trutnovské nemocnici proto mohou novou léčbu využít pouze klienti Oborové zdravotní pojišťovny, Zaměstnanecké pojišťovny ŠKODA a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Ostatní mohou zvážit přechod k jedné z těchto pojišťoven, anebo si léčbu hradit jako samoplátci. V tom případě však musí počítat měsíčně s částkou cca 8 tisíc korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Štítky léčba, biologická léčba, infarkt, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem po infarktu a mrtvici pomáhá biologická léčba, nabízí ji trutnovská nemocnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.