Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turisté vzali po covidu hory útokem, KRNAP hlásí rekordní návštěvnost

Krkonoše praskají ve švech. Po covidu se sem vrátili ve velkém turisté a dokonce přepsali návštěvnickou historii. Za minulý rok sem přijelo přes dvanáct milionů lidí, dosavadní rekord byl překonán o čtvrt milionu návštěv.

Návštěvnost Krkonoš byla v roce 2022 rekordní. Krkonoše loni zaznamenaly více než 12,1 milionu návštěv, což je o 250.000 více než v dosud rekordním roce 2018. Vyplývá to z dat anonymizovaných údajů o pohybu uživatelů služeb mobilních operátorů a dat automatických sčítačů na hranici klidových území Krkonošského národního parku. 

"Samotný KRNAP pak v roce 2022 zaznamenal 5,76 milionu návštěv, téměř o milion více, než v roce 2018," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V roce 2022 podle něj zájem lidí o Krkonoše navázal, po poklesu navštěvnosti během pandemie koronaviru, na předcovidový rostoucí trend. "Rok 2021, kdy ještě částečně platila některá protiepidemická opatření, byl v Krkonoších klidnější. Celé pohoří navštívilo 8,89 milionu lidí, tedy o 3,5 milionu návštěv méně, než v roce 2022. A v samotném KRNAP to bylo přes čtyři miliony návštěv, což je o 1,75 milionu méně než loni," uvedl Drahný.

Nejvyšší počty návštěvníků zaznamenaly Krkonoše jako celek v sobotu 12. února 2022, kdy se míjely dva turnusy jarních prázdnin, a v pátek 28. října 2022, ve sváteční den vzniku Československa a počáteční den prodlouženého víkendu, kdy vládlo příznivé počasí.

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky Krkonoše, Krkonošský národní park, návštěva, Správa Krkonošského národního parku, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté vzali po covidu hory útokem, KRNAP hlásí rekordní návštěvnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.