Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Neuvážené a rychlé napouštění bazénu může připravit celou obec o vodu

Napouštění bazénu z vodovodního řádu má jasná pravidla. Před létem se pro tento způsob rozhodne celá řada lidí. Jelikož nejsou vodovodní přípojky připravené na takový odběr, mohou tito lidé své sousedy o vodu připravit. Jaká jsou tedy pravidla při napouštění bazénu?

Při napouštění bazénu z klasického vodovodního řádu je důležité množství a čas. Jednoduše lze říct, že bazén by měli lidé napouštět pomalu a ideálně několik dnů.  

„Každá obec nebo lokalita má pitnou vodu kumulovanou v zásobním vodojemu, kam postupně dotéká ze zdroje. Vodojemy bývají v průměru o kapacitě 100 až 200 metrů krychlových, což pro běžnou spotřebu v malé obci stačí. Pokud si ale začne najednou napouštět bazén více obyvatel, voda se rychleji vyčerpá a může dojít, protože se nestihne ze zdroje doplnit,“ varuje v tiskové zprávě Richard Smutný, ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti v Jičíně.  

V tu chvíli chybí voda v celé obci a musí se počkat, než se doplní. To může trvat několik hodin, v některých případech i dní. V minulé sezoně se něco podobného stalo například u Kopidlna nebo Hořic na Jičínsku.  

Průměrný bazén má objem od 15 do 20 metrů krychlových, což je tolik vody, kterou spotřebuje zhruba 150 až 200 lidí. „Rychlý odběr navíc způsobí i změnu tlaku a proudění v potrubí, což se projeví na kvalitě vody, která je zakalená, protože se uvnitř potrubí uvolňují usazené sedimenty,“ doplňuje Smutný.  

V ideálním případě je dobré informovat o napouštění bazénu vodohospodáře. A to především, pokud se jedná o velký bazén. Při napouštění je ideálně postupovat pomalu, ideálně několik dní v řadě za sebou a v noci mezi 21:00 a 05:00. 

Variantou může být dovoz vody cisternou. V některých obcích s vydanou vyhláškou je to jediný způsob, jak bazén napustit.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mikes-Photography | Pixabay

Štítky bazén, napouštění, voda, vodovodní, řád, léto, plavání, zahrada, obec, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Folta

„Rychlý odběr navíc způsobí i změnu tlaku a proudění v potrubí, což se projeví na kvalitě vody, která je zakalená, protože se uvnitř potrubí uvolňují usazené sedimenty,“
To je opravdu blbost. Bazén se napouští přes běžný výtokový ventil, který má omezený průtok. Je jedno, jestli např. ventilem 1" napouštíte vanu v koupelně, nebo bazén.

Úterý, 16. května 2023, 08:41Odpovědět

Neuvážené a rychlé napouštění bazénu může připravit celou obec o vodu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.