Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oprava prosklené střechy kostela v Neratově v Orlických horách je ve finále

Závěrečná etapa opravy prosklené střechy poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v osadě Neratov v Orlických horách je za polovinou. Začala v polovině dubna a měla by skončit do konce května. Letošní etapu rekonstrukce Nekvinda odhadl na pět milionů korun z celkové částky 19,5 milionu korun včetně DPH.

"Zbývá dodělat poslední levý bok střechy. Největší skla tam už jsou daná. Určitě jsme za polovinou. Pokud vydrží počasí, tak do 14 dnů by mělo být hotovo. Když prší, je problém," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od 90. let snaží vysídlenou osadu oživit.

Pracuje se z venku za pomoci jeřábu. Stavbaře čeká ještě doskládání skel v části střechy nad oltářem nad severní části kostela. Tím budou nahrazeny OSB desky, které představovaly provizorní řešení na zimu, kdy stavbaři museli kvůli horskému klimatu práce do jara přerušit. Po dokončení střechy přijdou na řadu ještě dokončovací práce, které nejsou součástí projektu, jako třeba výměna okapů.

Rekonstrukce střechy kostela začala loni na jaře. Podle Nekvindy je oprava nutná, protože střechou zatékalo a srážela se pod ní vlhkost. Cílem je snížit střešní vlhkost a zlepšit statiku střechy. Stavbaři loni zpevnili konstrukci střechy a asi ze dvou třetin instalovali nové sklo, zejména nad hlavní lodí kostela. Pracovalo se za provozu, přes zimu byly práce přerušeny.

Sdružení na opravě střechy spolupracuje s římsko-katolickou farností Neratov. Peníze na opravu jdou z půjček, například od hradeckého biskupství, a z darů. Projekt získal podporu také od Královéhradeckého kraje. Prosklená střecha byla dokončena v roce 2007, před tím byl kostel téměř 50 let nezastřešený.

Kostel byl postaven v letech 1723 až 1733 pravděpodobně podle plánů italského stavitele Giovanna Battisty Alliprandiho. Zkáza kostela začala na konci druhé světové války, později se zřítily klenby.

Sdružení Neratov se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu, známou právě obnoveným poutním barokním kostelem. Sdružení pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Patricia Janečková

Štítky ČR, památky, stavby, Neratov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava prosklené střechy kostela v Neratově v Orlických horách je ve finále  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.