Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dětské ozdravovny v Krkonoších nezískaly novou registraci a hrozí jim zánik

Poslední čtyři dětské ozdravovny, které vlastní Královéhradecký kraj, nezískaly novou registraci k provozu. Krajský úřad je odmítl přeregistrovat, protože je nový zákon nezná, bere je za následnou péči. Pokud neuspějí s odvoláním u ministerstva zdravotnictví, ukončí provoz. Informovala o tom Česká televize (ČT). Dětské ozdravovny v Krkonoších ročně ubytují dva tisíce dětí ve věku tři až 15 let z celé republiky.

"Pokud nabyde právní moci to rozhodnutí krajského odboru, tak končíme jako zdravotnické zařízení ze dne na den," řekl ČT Petr Kraus z ozdravovny ve Špindlerově Mlýně. "V tuto chvíli nevíme, jestli budeme moci vypsat turnusy jak podzimní, tak hlavně zimní, kde máme vesměs stoprocentní obsazenost," dodal Roman Bursa z ozdravovny v Peci pod Sněžkou.

Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS) jde o absurdní situaci. "Pojišťovny platí ozdravovny, nemají s tím sebemenší problém. A dokonce my jako zřizovatelé na to doplácíme milionové částky. A my, to co je vlastně levné, tak zrušíme," řekl ČT Červíček. Pokud by ozdravovny patřily do následné péče, potřebovaly by podle ČT víc personálu, změnu smluv s pojišťovnami a zdražení pobytu z 1200 na 2500 korun denně.

Kraj podle ČT věří, že ozdravovny uspějí s odvoláním, přesto je nechal ocenit znalcem pro případ, že provoz ukončí. Podle ČT jde o domy v nejdražších lokalitách Krkonoš.

Zřizovatelem dětských ozdravoven je jako jediný kraj v republice Královéhradecký kraj. Jezdí do nich alergici, astmatici či děti s chronickými problémy horních cest dýchacích. Dvě ozdravovny jsou ve Špindlerově Mlýně, jedna v Peci pod Sněžkou a jedna ve Dvoře Králové nad Labem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zdraví, správa, rekreace, děti, Krkonoše, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské ozdravovny v Krkonoších nezískaly novou registraci a hrozí jim zánik  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.