Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové je opět bez kompletního vedení. Koalice neustála politické a osobní spory

Zdálo by se, jako by byl Hradec Králové zakletý. Prakticky půl roku po posledních komunálních volbách je krajská metropole opět bez kompletního vedení města. Současná koalice se rozhodla vypovědět společnou smlouvu. Požaduje totiž, aby z městské rady odešel současný radní a senátor Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec). Kvůli podobným neshodám se rozpadlo i minulé vedení města.

Podle ostatních subjektů v úzkém vedení města (HDK/TOP 09, ODS, Piráti a Změna a Zelení) je Jan Holásek komplikovaným článkem, který působil problémy už při samotném sestavování koalice a povolebním vyjednávání.  

„Jeho individualistické počínání, neschopnost odpovídající komunikace, ale především osobní ambice a zájmy nejsou pro zbývající subjekty přijatelné. Vedení města i rada fungují týmově a férově. Vrcholem jeho nežádoucích aktivit byla nedávná snaha odstranit jeho stranickou kolegyni Ilonu Dvořákovou z funkce náměstkyně primátorky, jejíž gesci chtěl převzít sám,“ uvedla ve svém prohlášení primátorka města Pavlína Springerová (HDK). 

Jan Holásek v polovině dubna vedení města oznámil, že by se chtěl stát náměstkem primátorky. Zdůvodnit to měl neuspokojivou spoluprací Dvořákové s hnutím Rozvíjíme Hradec. To však současná koalice smetla ze stolu.  

„Práce náměstka, a k tomu ještě pozice předsedy Výboru pro územní plánování, rozvoj a investice města, to je bezpochyby práce minimálně na plný úvazek, pět dní v týdnu. Nemyslíme si, že by toto bylo kompatibilní s vytížeností a dalšími aktivitami pana Holáska,“ uvedl v prohlášení předseda zastupitelského klubu ODS Oldřich Vlasák

Podle Holáska je však gesce v režii hnutí, nikoli v rukou jednoho člena. Stejně tak tvrdí, že personální změna je čistě v souladu s nedávno podepsanou koaliční smlouvou. “Na samotném odvolání Ilony Dvořákové z postu náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch jsme se v rámci Rozvíjíme Hradec dohodli z mnoha důvodů velkou většinou,” uvedl Holásek pro Hradeckou Drbnu.  

Podle vyjádření, které redakce od senátora a zastupitele Holáska dostala, hnutí Rozvíjíme Hradec na funkci nelpí. Pokud bude koalice i nadále trvat na ukončení spolupráce s hnutím, je Holásek připraven přejít do opozice.  

Bez Jana Holáska bude radniční koalice v hradeckém zastupitelstvu stále disponovat nadpoloviční většinou hlasů. Podle primátorky jsou čtyři strany koalice připraveny co nejrychleji po ukončení platnosti stávající koaliční smlouvy podepsat novou koaliční smlouvu, která bude obdobou smlouvy vypovězené. Vedení města bude pokračovat ve své práci v současném složení, také programové prohlášení zůstane neměnné. 

“Stalo se to, co jsme říkali,” zní z opozice  

Opoziční hnutí ANO už během vyjednávání o nové koalici několikrát upozorňovalo na to, že v tomto složení nebude fungovat. “Žel zvítězila ideologie, v podobě vymezení se vůči hnutí ANO, nad pragmatickými, racionálními a funkčními řešeními, jež by pro rozvoj města byly prospěšnější. Hradecká pětikoalice nakonec nevydržela ani půl roku. Její vypovězení je pouze potvrzením toho, čeho jsme se, zcela oprávněně, od počátku obávali,” napsal Hradecké Drbně zastupitel hnutí ANO Denis Doksanský.   

Podle jeho slov chce současná koalice nahradit ztracené dva hlasy hnutí Rozvíjíme Hradec od přeběhlíků, tedy zastupitelů zvolených na kandidátce hnutí ANO.  

“Je zřejmé, že jde o účelové spojenectví, jež není postaveno na programových shodách, ale pouze na osobním prospěchu, což je velmi smutné a rozhodně to není správný základ pro kvalitní vedení města, jež Hradec potřebuje,” dodává Doksanský. 

Ani minulé vedení města nevydrželo politické neshody  

Hradec Králové rozpad koalice nezažívá poprvé. Předposlední vedení města se rozhodlo zrušit koaliční smlouvu v březnu 2021. Tenkrát se pro tento krok rozhodlo ODS s hnutím ANO. Samotná koalice se přitom rozpadla už předchozí rok v listopadu, když z ní odešla Změna pro Hradec a Zelení.  

Do té doby koaliční smlouva zůstala platná, ale koalice fakticky ztratila většinu v zastupitelstvu. I v tomto případě za rozpadem koalice stála celá řada osobních sporů s ostatními členy rady. Do nich se dostal zejména bývalý náměstek pro životní prostředí a školství Martin Hanousek (Zelení).  

O složení nové vládnoucí skupiny se pokusilo hned několik politických stran. Nejblíže byl Hradecký demokratický klub (HDK), Piráti, Koalice pro Hradec a koalice Změny pro Hradec a Zelených. Jejich zástupci navrhovali vytvoření koalice společně s ODS. Odmítli však spolupráci s hnutím ANO a komunisty. Po týdnech vyjednávání k podpisu nové smlouvy nedošlo.   

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, koalice, radnice, Jan Holásek, ANO 2011, rada, ODS, Hradecký demokratický klub, TOP 09, rozpad, vedení, město, smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové je opět bez kompletního vedení. Koalice neustála politické a osobní spory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.