Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hořice si dnes připomínají kulaté výročí vítězné Žižkovy bitvy

Hořice na Jičínsku si dneska rekonstrukcí bitevní scény připomenou letošní 600. výročí husitské bitvy na místním vrchu Gothard. Celodenním programem s ukázkou boje současně vyvrcholí vzpomínkové akce k výročí bitvy.

V bitvě 20. dubna 1423 zvítězila husitská vojska vedená Janem Žižkou z Trocnova nad oddíly opoziční panské jednoty v čele s Čeňkem z Vartenberka. Husitská bitva patří k nejdůležitějším historickým událostem dnes devítitisícových Hořic. "Vítězství husitů u Hořic značně ovlivnilo národní uvědomění ve druhé polovině 19. století a našlo odraz v literatuře, vzniku řady památek a přispělo i v boji za národní sebeurčení v průběhu první světové války a krátce po ní," uvedl v radničním zpravodaji k významu události hořický místostarosta Pavel Bičiště (Hořičtí patrioti).

Zhruba hodinová bitevní ukázka ponese název Ve jménu krále Zikmunda. Do akce na louce pod sochou Jana Žižky by se mělo zapojit kolem 300 bojovníků z Česka, Polska, Slovenska a Francie, uvedl organizátor ukázky Adam Balcárek. Součástí celodenního programu, na který radnice vyčlenila 300.000 korun, budou i hudební a taneční vystoupení, ukázky sokolnictví, řemesel, šermování, středověkých zbraní. V plánu je zasazení Žižkova dubu u Žižkovy sochy.

Městské muzeum a galerie k výročí bitvy již 13. dubna otevřelo výstavu Husité v našem kraji. Lidé si ji budou moci v budově muzea na náměstí Jiřího z Poděbrad prohlédnout do 11. června. Výstava má dvě části. První je věnována životu ve středověkých Hořicích, bitvě na Gothardě a jejím okolnostem a osobnostem, které se na bitvě podílely. Druhá část výstavy se věnuje novodobým ohlasům husitství, především pomníkům a různým slavnostem.

Ve čtvrtek hořický Biograf Na Špici uvede s komentářem historiků filmy Jan Žižka od režisérů Otakara Vávry a Petra Jákla. V pátek večer se na Gothardě uskuteční kratší program s šermíři, hudebníky a bitevní ukázkou nazvanou Plameny kacířů. Tradiční turistický pochod O Žižkův štít, který vznikl v roce 1973, bude v sobotu 29. dubna.

Bitva u Hořic se odehrála při Žižkově tažení do východních Čech, kde husitský vojevůdce hodlal upevnit svou moc a potrestat panstvo připravující dohodu s králem Zikmundem. Žižka, v té době již slepý na obě oči, se asi se 120 vozy a 3000 bojovníky strategicky opevnil na vrchu Gothard. V bitvě na jižním svahu kopce pak Čeňkova vojska rozdrtil. Čeněk z Vartenberka údajně z bojiště s malým počtem bojovníků utekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hořice

Štítky ČR, zábava, historie, husitství, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hořice si dnes připomínají kulaté výročí vítězné Žižkovy bitvy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.