Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Ve Dvoře Králové nad Labem se dnes otevírá nová naučná dvoukilometrová stezka

Ve Dvoře Králové nad Labem budou mít lidé ode dneška další variantu k relaxování. Otevírá se nová naučná stezka s názvem "Na Felčarské cestě", dvoukilometrový okruh.

Pracovníci Lesů města Dvůr Králové nad Labem vybudovali novou lesní naučnou stezku s názvem „Na Felčarské cestě“. Jedná se o dvoukilometrový okruh, který vede od spodní brány u městského hřbitova (v Krkonošské ulici) podél hřbitova k hájence „U Landů“ a lesem se vrací zpět na začátek stezky. Na stezce je celkem 10 stanovišť s naučnými a interaktivními prvky.

„Stezka má řadu netradičních zastavení. Jedním z nich je například hmyzí louka, kde budou hmyzí domky i hotel, nebo zídka pro plazy. Zajímavé bude zastavení s názvem Metr dřeva, kde se lidé budou moci podívat, jak vypadá rovnaný kubík dřeva. Novinkou na našich naučných stezkách je zastavení s názvem Mikrosvět,“ říká Petr Kupský, jednatel Lesů města Dvůr Králové nad Labem.

Slavnostní otevření nové naučné stezky je dneska a v devět dopoledne odstartoval  celodenní program. „Dopoledne bude určeno zejména pro žáky mateřských a základních škol, odpoledne naváže program pro veřejnost. Pozvali jsme například dřevosochaře, jejichž díla pak ozdobí jednotlivá zastavení naučné stezky, k vidění budou sokolníci, lesní technika a na místě bude možné si opéct buřty. DDM Jednička připraví pro děti různé hry a soutěže a akci na vybraných stanovištích svým programem podpoří také Klub Natura místního gymnázia nebo žáci ZŠ Schulzovy sady,“ láká na akci Petr Kupský a pokračuje: „Všechny, kteří na akci zamíří, upozorňujeme na omezené možnosti parkování. Doporučujeme tak přijít buď pěšky, nebo zaparkovat u horní brány městského hřbitova a na start stezky dojít.“

Slavnostní otevření lesní naučné stezky se odehraje za pár desítek minut, ve čtrnáct hodin. za přítomnosti zástupců města Dvůr Králové nad Labem v čele se starostou Janem Jarolímem, dále zástupců Lesů města a MAS Královédvorsko. Doprovodný program potrvá až sedmnácti hodin. „Náklady na vybudování stezky činí 690 tisíc Kč, náklady však pokryje v plné výši dotace z Programu Rozvoje venkova, žádost byla podána prostřednictvím MAS Královédvorsko,“ dodává Lenka Křížová, ředitelka kanceláře MAS Královédvorsko.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Házová/Český rozhlas

Štítky Dvůr Králové nad Labem, naučná stezka, Jan Jarolím, les, U Landů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové nad Labem se dnes otevírá nová naučná dvoukilometrová stezka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.