Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V královéhradecké potravinové bance chybí hlavně doplňkové potraviny

Zásoby Potravinové banky v Hradci Králové jsou před sbírkou, která se uskuteční 22. dubna, zhruba na čtvrtině toho, co v ní bylo po podzimní sbírce. Poptávka po této pomoci se zvyšuje. Potravinová banka podle něj nežije jen z toho, co se vybere při sbírkách, ale také z darů obchodních řetězců, soukromých zemědělců a dalších institucí.

"Nejsme zcela vybraní, klientům máme stále co dávat, ale nabídka potravin už není tak rozmanitá, jako je vždy po sbírce. Zájem sociálních služeb o balíčky se výrazně zvýšil, odhadujeme, že máme tak o 30 procent požadavků navíc," řekl Přemysl Pistora z hradecké potravinové banky

Podle něj je to i tím, že do tíživé ekonomické situace se nyní dostávají lidé, kteří doposud žádnou pomoc nečerpali. "Máme pocit, že do tíživé situace dostaly lidi vyšší ceny potravin, ale i třeba zálohy na energie. Distribuujeme balíčky i lidem, kteří pomoc před tím nepotřebovali," řekl Pistora.

V hradecké potravinové bance nemají ani tak problém s nedostatkem základních potravin typu rýže, těstoviny, mouka, cukr, jako s takzvaně doplňkovými potravinami. "Docházejí třeba přesnídávky pro děti, konzervy určitého typu, olej skoro už není, polévky, kečupy. Základní potřebu dokážeme stále pokrýt," řekl Pistora.

Potravinová banka v Hradci Králové je nezisková organizace, funguje od roku 2015 a působí pro území Královéhradeckého kraje jako centrální sklad. Další menší sklady jsou v Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Loni na podzim shromáždila přes 23,9 tuny zboží. Banka vydává pomoc potřebným převážně prostřednictvím sociálních organizací.

Potravinovou sbírku organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. Sbírka se pořádá od roku 2013, od roku 2019 se nazývá Sbírka potravin a je dvakrát ročně. Přispět do ní mohou lidé i nákupem on-line.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Potravinová banka

Štítky ČR, sociální, potraviny, charita, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V královéhradecké potravinové bance chybí hlavně doplňkové potraviny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.