Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Všestarský archeopark nabídne Dny živé archeologie, sezona začne co nevidět

Archeopark pravěku ve Všestarech na Královéhradecku zahájí 11. návštěvnickou sezonu ve čtvrtek 6. dubna akcí pro rodiny s dětmi. Běžná otevírací doba začne od 15. dubna, informovali na webu zástupci archeoparku.

Od 15. dubna do 30. června bude otevřeno o sobotách a nedělích od 10:00 do 17:00 a od 1. července do 31. srpna ve stejných časech denně kromě pondělí. V září bude mít archeopark otevřeno opět jen o víkendech.

Provozovatelé archeoparku také na letošek připravili Dny živé archeologie. Návštěvníkům nabídnou ukázky technologií, řemesel a života z různých etap pravěku. Například o víkendu 22. a 23. července budou Dny živé archeologie zaměřené na Kelty a Římany nebo 26. a 27. července budou nazvané Doba kamenná nejen o kameni.

U Hradce Králové káceli jako v pravěku kamennými sekerami. Dub šel k zemi za 29 minut

Téměř půl hodiny trvalo experimentálním archeologům z Archeoparku pravěku Všestary pokácet dub o průměru 21 centimetrů. Při práci v lese na okraji Hradce Králové se střídali tři lidé, do kácení zapojili repliky kamenných seker, které se na...

V programu pro nadcházející sezonu jsou také Soboty s pravěkými řemesly. Jde o pravidelná setkání s řemeslníky archeoparku, která jsou naplánovaná na 1., 8., 16. a 29. července a také na 5. a 12. srpna.

Zřizovatelem archeoparku je Královéhradecký kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Ve venkovní části areálu je více než deset replik pravěkých objektů, včetně rondelu či neolitického domu.

Archeopark ve Všestarech by měl do tří let projít proměnou za více než 32 milionů korun, investorem bude Královéhradecký kraj. Počítá se s rozšířením kinosálu nebo stálých expozic, které představí výsledky průzkumů z dálnice D11, námořní expedici Monoxylon či experimenty s broušenými kamennými nástroji.

Ve vydlabaném člunu chtějí přeplout Egejské moře, test dopadl na jedničku

Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary se chystají příští rok přeplout Egejské moře. Teď vyzkoušeli speciální člun vydlabaný z jednoho kusu kmene, po kterém se budou plavit.

Experimentální archeologové z archeoparku chystají Expedici Monoxylon IV, která by měla trvat asi měsíc od poloviny června do poloviny července 2023. Naváže na námořní výpravy experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019. Cílem expedic Monoxylon je udělat si lepší představu o tom, jak před 9000 lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace. Loni vyrobili za pomoci replik pravěkých nástrojů pro novou expedici z kmene dubu plavidlo dlouhé přes 11 metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Špelda

Štítky archeologie, řemeslo, Královéhradecký kraj, Všestary, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všestarský archeopark nabídne Dny živé archeologie, sezona začne co nevidět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.