Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvůr Králové žádá o největší dotaci v historii města. Peníze potřebuje na revitalizaci Mayerovy továrny

Vedení radnice ve Dvoře Králové nad Labem rozhodlo o podání žádosti o dotaci na takzvané způsobilé náklady revitalizace Mayerovy továrny. Podle vítězného návrhu ateliéru Grimm Architekti jde o zhruba 350 milionů korun. Podle zastupitelů není v silách města takto nákladnou rekonstrukci zaplatit pouze z vlastních zdrojů.

„Stojíme na důležité křižovatce, zastupitelstvo vlastně rozhodovalo, zda město dá projektu revitalizace Mayerovy továrny vůbec šanci právě tím, že schválí podání žádosti, a budeme tak usilovat o vůbec historicky nejvyšší dotaci pro naše město. Je to jedinečná příležitost, jak dosáhnout na finanční prostředky, bez nichž bychom revitalizaci nezvládli financovat,“ uvádí v tiskové zprávě starosta města Jan Jarolím (ANO). 

Kvůli nákladnosti se radnice rozhodla, že bude hledat finance u více zdrojů. Největší částku chce město získat z programu Brownfieldy z Národního plánu obnovy. V tomto případě jde o zmiňovanou částku 350 milionů korun. Tato dotace by mohla pokrýt velkou část nákladů na výstavbu nové části areálu s multifunkčním sálem a také loutkovým divadlem.  

Další podporu chce hledat v evropských i národních dotačních programech. „Abychom se mohli ucházet o dotaci z Národního plánu obnovy, která je pro možnou realizaci celého projektu stěžejní, musíme splnit zejména tyto podmínky,“ vysvětluje ve zprávě místostarosta Jan Helbich.  

Jde především o termíny. K úspěšnému čerpání je třeba mít vydané stavební povolení a práce stihnout do konce roku 2025. V provozu by musel být areál nejpozději do roku 2026. „Dále je hodnocena energetická soběstačnost budovy. I proto je nová stavba navržena jako nízkoenergetická,“ dodává místostarosta.  

Zda se městu skutečně podaří dotaci získat bude jasné v druhé polovině letošního roku.   

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUDK

Štítky dotace, Dvůr Králové nad Labem, revitalizace, továrna, největší, žádost, finance, peníze, Mayerova, továrna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové žádá o největší dotaci v historii města. Peníze potřebuje na revitalizaci Mayerovy továrny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.