Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Hradci se od dubna bude hlídat jízda na červenou, od května i rychlost

Řidiči v Hradci Králové se budou muset mít na pozoru. Od dubna se najede na ostrý provoz inteligentního systému řízení a radaryzačnou hlídat jízdu na červenou, od května také překročení rychlosti.

Radnice bude moci řidiče zachycené kamerami a radary začít sankcionovat. Systém, který město budovalo od poloviny roku 2021, by měl především zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Zatím byl systém od loňského podzimu ve zkušebním provozu. Hlavní částí stavby bylo osazení 34 křižovatek a čtyř přechodů pro chodce novými semafory se zabudovaným řízením dopravy.

Měření rychlosti již podle Hlouška funguje, ale až od 1. května začnou být přestupky ohledně rychlosti aut dokumentovány. Uvedl, že při nařízené maximální rychlosti 50 kilometrů v hodině je odchylka měření tři kilometry. Přestupkem tedy bude rychlost 54 kilometrů v hodině a vyšší. Poznamenal, že po měření rychlosti byla společenská poptávka, její zavedení vyžadovaly komise místní samosprávy i občané.

"Bohužel pro některé řidiče, kteří mají těžkou nohu, tak příští období budou určitě asi složitější," řekl náměstek primátora Miroslav Hloušek. Měření rychlosti však podle něj nebude sloužit k doplňování peněz do městské kasy. "Uděláme vše pro to, aby se měření rychlostí do povědomí veřejnosti zavčas dostalo," řekl. Za dobu zkušebního provozu systém podle dřívějších informací České televize zaznamenal přes 26.000 přestupků.

V takzvaném penalizačním modulu bude 12 kamer sledovat průjezd vozidel na červenou i dodržování stanovené rychlosti. Osazení kamer tvůrci systému podle radnice konzultovali s policií. Radary pro měření okamžité rychlosti budou v blízkosti mateřských a základních škol.

Z 12 kamerových bodů budou čtyři pro úsekové měření rychlosti, a to v Koutníkově ulici a ulici Antonína Dvořáka. Dvě kamery hlídající průjezd vozidel na červenou budou v Okružní ulici a na Rašínově třídě. Šest radarů bude měřit okamžitou rychlost v ulicích Úprkova, Lhotecká, Zborovská, Pouchovská, na Pražské třídě a třídě SNP.

Za systém město zaplatí 317 milionů korun včetně DPH. Dnes zastupitelé schválili třetí dodatek smlouvy s dodavatelskou firmou Cross Zlín o zvýšení ceny téměř o 19 milionů korun. Důvodem bylo zaplacení prací, které nešly dříve předvídat. Především šlo o nadměrné odvozy suti z přestavovaných křižovatek, zejména z kruhového objezdu Brněnská. Na stavbu město získalo evropskou dotaci 158 milionů korun.

Systém bude dopravu řídit tak, aby se netvořily kolony, například v ranní či odpolední špičce. Reagovat by měl například i na houstnoucí dopravu v době předvánočních nákupů. Systém by měl také umět komunikovat s auty, která již mají zabudované chytré palubní počítače. U MHD bude systém preferovat vozidla se zpožděním.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, stavby, automobilová, Hradec Králové, radar, rychlost, jízda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Velký bratr v Hradci Králové. Tak to vám teda fakt děkujeme.

Čtvrtek, 30. března 2023, 07:32Odpovědět

V Hradci se od dubna bude hlídat jízda na červenou, od května i rychlost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.