Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecký kraj zvýší ceny staveb v nemocnicích v Jičíně a ve Dvoře Králové

Zastupitelé Královéhradeckého kraje podpořili zvýšení cen stavebních prací ve svých dvou nemocnicích, v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem a také v Oblastní nemocnici Jičín. Výstavba operačních sálů v královédvorské nemocnici, která spadá pod Oblastní nemocnici Trutnov, bude dražší o 12,5 milionu korun a výstavba multifunkčního pavilonu v areálu krajské Oblastní nemocnice Jičín o 70 milionů korun. Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice.

Původní rozpočet stavebních prací v královédvorské nemocnici 95 milionů korun se tak zvýší na 107,5 milionu korun. Kraj uvedl, že za navýšenou částku pořídí pro dva operační sály novou zdravotnickou technologii v hodnotě deset milionů korun a provede další stavební úpravy, díky kterým v areálu nemocnice přibudou nová parkovací místa.

Multifunkční pavilon v areálu nemocnice Jičín bude stát 692 milionů korun, což je o 70 milionů více, než se předpokládalo. Původní předpokládaná cena byla 622 milionů korun včetně pořízení zdravotnických přístrojů a dalšího zdravotnického zařízení, uvedli zástupci hejtmanství. Stavba začala loni v srpnu. Podle hejtmanství pokračuje podle harmonogramu.

"Musíme reagovat na výrazně navýšení cen stavebních prací a materiálů v důsledku války na Ukrajině. Zároveň jsme na základě zkušeností z pandemie covidu změnili dispozice a zdravotnické technologie v laboratořích. Oproti původnímu záměru se jedná o navýšení přibližně o 11 procent," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Nový pavilon v jičínské nemocnici by podle něj mohl pacientům začít sloužit v prvním čtvrtletí příštího roku. Dosud je prostavěno zhruba 300 milionů korun. V multifunkční budově vznikají v podzemním podlaží kromě laboratoří a magnetické rezonance také skladové prostory, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží bude transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance a poradny. Ve druhém patře pavilonu projekt počítá s centrem klinických laboratoří a ve třetím s hemodialýzou. Ve čtvrtém patře bude mít zázemí stacionář onkologie, v pátém budou prostory pro provozní technologie budovy. Součástí stavby budovy pavilonu A bude i jednopodlažní spojovací koridor, který naváže na krček mezi pavilony D a E.

V královédvorské nemocnici vzniknou dva nové operační sály v nástavbě budovy laboratoří, kterou s hlavní budovou propojí nadzemní spojovací krček. V druhém nadzemním podlaží vedle sálů budou prostory sterilizace a provozní zázemí, ve třetím podlaží technické zázemí. Ve spolupráci s městem kraj vybuduje účelovou komunikaci včetně nového sjezdu, který bude sloužit pro stavbu na dopravu stavebního materiálu tak, aby hlavní vjezd do areálu mohl v době úprav sloužit návštěvníkům nemocnice a v budoucnu jako druhý technický výjezd. Stavbaři také odstraní dvoupodlažní objekt, takzvaný okál, a na jeho místě vznikne 21 parkovacích míst.

Z celkového rozpočtu 107,5 milionu korun je v královédvorské nemocnici prostavěno zhruba 35,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Jičín, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zvýší ceny staveb v nemocnicích v Jičíně a ve Dvoře Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.