Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejlepším městem pro podnikání v kraji je opět Nová Paka

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji opět Nová Paka na Jičínsku. Město zvítězilo v 15. ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2022.

Za rok 2021 Nová Paka vyhrála, předtím byla na druhém místě, v minulosti srovnání několikrát vyhrála. Stejné jako loni bylo i pořadí na dalších místech. Druhý byl opět Hradec Králové a třetí Dobruška z Rychnovska. Ve výzkumu, který zpracovává analytická agentura Datank, je zahrnuto 15 měst, která mají status obce s rozšířenou působností. Výsledky dnes organizátoři vyhlásili v Hradci Králové.

Devítitisícová Nová Paka má v kraji nejvyšší podíl investic na celkových výdajích rozpočtu a nejvyšší likviditu. Město má v kraji nejvyšší počet živnostníků v přepočtu na obyvatele a také nejvíce firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu na počet ekonomických subjektů. "Ve městě je v rámci regionu vysoce nadprůměrný počet dobíjecích stanic pro elektromobily v přepočtu na množství firem. Velmi dobře na tom je i v bytové výstavbě. Počet úředních hodin je nadprůměrný," uvedli hodnotitelé.

Novopacká radnice se podle místostarosty Milana Pospíšila (za Volbu pro město) snaží držet fungující systém a neměnit podnikatelům podmínky. Také se významně věnuje získávání dotací. "Máme připraveno mnoho projektů, ať už se jedná o rekonstrukci kulturního domu, druhou etapu rekonstrukce kláštera, máme připravené výstavby dvou tříd u mateřských škol," uvedl místostarosta Milan Pospíšil. Město se podle něj účastní i nynější výstavby obchvatu kolem Nové Paky, který od loňského roku buduje ŘSD ČR.

Hradec Králové má největší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele. Ve srovnání bodovalo výbornou dopravní dostupností, nadprůměrnými výdaji do veřejné dopravy a kultury a kvalitními webovými stránkami. Dobruška uspěla díky zvyšování počtu obyvatel, nízkému indexu stáří, nadprůměrnému podíl dotací na příjmech a nejnižšími výdaji na dluhovou službu.

Výzkum hodnotí města za uplynulý rok na základě třech desítek kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast mohou radnice svým chováním ovlivnit. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook města Nová Paka

Štítky ČR, hospodářství, správa, obce, ocenění, Královéhradecký, Nová Paka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším městem pro podnikání v kraji je opět Nová Paka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.