Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Za únik ropných látek do Úpy a Labe padla pokuta 150 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Hradci Králové uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti KARSIT HOLDING, s.r.o. Firma způsobila v Jaroměři havarijní znečištění řeky Úpy a následně i Labe ropnou látkou.

K úniku nebezpečné látky z areálu společnosti došlo letos 15. června při manipulaci s IBC kontejnerem, v němž byla směs vody a ropných látek. „Pracovníci společnosti se mylně domnívali, že je v něm pouze voda a 100 až 150 litrů této směsi vylili do dešťové kanalizace, z níž se znečištění dostalo do řeky Úpy,“ popsal Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

U havárie zasahovaly tři jednotky hasičů. Použít musely dvě norné stěny, pomocí kterých byly nebezpečné látky zachyceny. „Únik závadné kapaliny z areálu firmy však ohrozil kvalitu povrchových vod v obou tocích a provozovatel závodu se tak dopustil porušení vodního zákona. Úhyn ryb a dalších vodních živočichů naštěstí nebyl zaznamenán,“ doplnil Trávníček.

Společnost KARSIT HOLDING proti pokutě uložené inspektory ČIŽP nepodala odpor a sankce tak nabyla právní moci.

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČIŽP, kontroly, inspekce, pokuty, Úpa, Česká inspekce životního prostředí, Labe, KARSIT HOLDING, Hradec Králové, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za únik ropných látek do Úpy a Labe padla pokuta 150 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.