Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravená kaplanka v areálu zámku v Opočně soutěží o titul Památka roku

Farnost Opočno na Rychnovsku za výrazné pomoci dárců opravila objekt takzvané kaplanky na historickém Trčkově náměstí. Drobná stavba kaplanky, která do rekonstrukce chátrala a neměla využití, je součástí národní kulturní památky, zámku Opočno. Oprava kaplanky se dostala do finále soutěže Památka roku, kterou vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v úterý odpoledne v Praze.

Kaplanka s kostelem Nejsvětější Trojice a budovou děkanství tvoří součást historického jádra třítisícového Opočna. Vznikla přistavěním k renesanční propojovací nadzemní chodbě mezi zámkem, kostelem a letohrádkem v zámeckém parku. Chodba tvoří zadní stěnu kaplanky a interiéry se částečně prolínají. Kdysi kaplanka s kůlnou a garáží sloužila jako bydlení pro kaplana.

Po přestavbě v kaplance vznikl dvoupokojový byt, který farnost využívá k různým aktivitám, například k výuce náboženství, kulturním akcím, modlitbám, setkáváním a také jako bydlení pro faráře. "Rekonstrukce objektu trvala od poloviny roku 2021 do poloviny loňského roku a byla poměrně komplikovaná. Například jedna zeď neměla základ a musela se udělat znovu," řekl administrátor farnosti Filip Foltán

Náklady na rekonstrukci dosáhly 1,8 milionu korun, z nichž přes půl milionu pocházelo z veřejné sbírky. Město na opravu dalo 300.000 korun, biskupství 150.000 korun a zbylých 800 TISÍC tvoří půjčka od jiných farností. "Zásadní pro opravu kaplanky byla obětavá dobrovolnická práce místních, spojilo to město. Pomáhali nejen farníci, ale i chlapi, kteří do kostela nechodí," řekl Foltán.

Rekonstrukce kaplanky je podle pořadatelů soutěže Památka roku vzorovým příkladem společné akce, na které se podílelo město, obyvatelé, soukromé i veřejné instituce. Kaplanka s přilehlou zahradou pak představuje hodnotný pohledový celek historické zástavby s řadou dochovaných historických detailů, například u střechy či oken.

Soutěž Památka roku se koná od roku 2013. Má kategorie velká a malá obnova, hranice mezi nimi je dána náklady dva miliony korun. V kategorii malá obnova kromě kaplanky soutěží dalších devět památek, v kategorii velká rekonstrukce je 11 památek. Podrobnosti jsou na webu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, církve, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravená kaplanka v areálu zámku v Opočně soutěží o titul Památka roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.