Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sezona na státních památkách v hradeckém kraji bude i ve znamení Harrachů

Pět památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji zahájí návštěvnickou sezonu 1. dubna. Bude ve znamení 20. výročí existence NPÚ a 13. ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů, který je zaměřen na rod Harrachů. V běžném rozsahu otevře také zámek Opočno. Prohlídkové okruhy se tam zatím nebudou měnit ani v návaznosti na rozhodnutí soudu o navrácení části mobiliáře rodině Colloredo-Mansfeldů. Novinářům to dnes řekli zástupci NPÚ.

NPÚ má v kraji kromě Opočna ve správě také zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospitál Kuks.

"Na Královéhradecku nám silně rezonuje odkaz Harrachů, proto návštěvnickou sezonu slavnostně zahájíme 1. dubna právě na Hrádku u Nechanic. Zde také pokřtíme publikaci, která se tomuto rodu věnuje. Harrachy budeme ale připomínat také kulturními akcemi na Opočně a samozřejmě na Kuksu, protože i zde máme rodové vazby," uvedl regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec.

Podle něj jsou památky ve správě NPÚ v kraji na návštěvnickou sezonu připraveny. "Jsem rád, že se po covidových letech vracíme i ke kulturním akcím v plném rozsahu, máme připraveny tematické prohlídky, rozšířili jsme nabídky pro rodiny s dětmi, návštěvníkům otevřeme upravené parky a zahrady," uvedl Kadlec.

V kraji na pěti státních památkách zůstává vstupné většinou shodné s rokem 2022. "Podstatné je, že kategorie šest až 18 let bude platit jen 30 procent ze základního vstupného a na základních okruzích ve všech objektech ve správě NPÚ budou mít děti do šesti let vstup zdarma. Základní vstupné se mírně zvýšilo jen na zámku Náchod a v hospitálu Kuks. Na obou památkách došlo k navýšení základního vstupného o deset korun, v Náchodě na 180 korun a v Kuksu na 200 korun," řekla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová. Sleva na vstupném zůstává také seniorům.

Nejnavštěvovanější památka ve správě NPÚ v kraji, hospitál Kuks, nově nabídne kávový koutek s posezením u bylinkářství na nádvoří, v létě plánuje pravidelnou projekci filmového dokumentu ze 70. let minulého století o životě v hospitálu. V rámci roku Harrachů chystají zaměstnanci hospitálu opětovné vydání publikace Hrabě Swéerts-Šporck a jeho hospodářské zásady. "Od dubna do října mohou návštěvníci obdivovat nově zpřístupněné sklepení hospitálu, kde bude umístěna výstava Konojedská preludia. Ta se bude věnovat klášteru servitů v Konojedech, který založil František Karel Rudolf hrabě Swéerts-Špork," uvedla Bidlasová.

Zámek Hrádek u Nechanic je letos, shodně jako Janovice u Rýmařova, stěžejním objektem roku Harrachů. Harrachy a jejich odkaz bude správa zámku připomínat celý rok, a to také přednáškami či doplněním expozice o nové a restaurované předměty. Jedním z hlavních výstupů projektu je obnova vybrané části hostinských pokojů v prvním patře západního křídla zámku.

V areálu zámku v Náchodě bude mít návštěvnickou celoroční premiéru zrekonstruovaný zámecký kopec, kde správa zámku plánuje interaktivní prohlídky na 1. máje a komentované prohlídky ve vybraných termínech. V samotném zámku je novinkou například reinstalace ložnice knížete Ottavia II. Piccolomini, kam byla přesunuta tapiserie z lovecké šatny.

Správa zámku Ratibořice poupravila dětské prohlídky s komtesou Hortensií, které budou v červenci, rozšířeného pojetí se dočká oblíbená akce "Za Babičkou", která bude navíc i ve vybraných termínech v září. Od 15. dubna připomene správa zámku Mezinárodní den památek a sídel rozšířenou prohlídkou Příběh zámku a zámek příběhů.

Odvolací soud v Pardubicích v únoru pravomocně rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. NPÚ chystá podání dovolání u Nejvyššího soudu, uvedli dnes jeho zástupci. V rozsudku je podle NPÚ uvedeno zhruba 250 nesporných věcí, které budou postupně nahrazovány, aby byly připraveny k případnému transportu. "Největší změny se týkají obrazáren zámku, kde budou obrazy postupně nahrazeny reprinty, a vstupního schodiště, kde se na nové podobě instalace bude pracovat, pokud nedojde k domluvě o výpůjčce dotčených předmětů s majiteli," uvedla Bidlasová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kořínek

Štítky ČR, správa, památky, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona na státních památkách v hradeckém kraji bude i ve znamení Harrachů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.