Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mládě vzácného nosorožce v zoo Dvůr dobře prosívá. Přibírá kilogram denně

Sameček vzácného nosorožce, který se v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem narodil v sobotu 4. března, dobře prospívá. Podle odhadu chovatelů denně přibírá na váze asi jeden kilogram. Při narození vážil 36 kilogramů. Pokud vydrží příznivé počasí, mohli by jej návštěvníci zoo vidět ve výběhu příští týden.

Mládě je nosorožec dvourohý černý východního poddruhu, který je v přírodě ohrožen vyhynutím. "Jeho jedinou výživou je zatím mateřské mléko od matky," řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Chovatelé samci říkají Magashi, podle místa ve rwandské Akageře, kam se v minulosti vrátili dvorští nosorožci. Nosorožců černých v přírodě žije posledních zhruba 900.

Za poslední rok jde o třetí mládě nosorožce tohoto druhu narozené ve Dvoře Králové. Loni 4. března se narodil sameček, který dostal jméno Kyjev, a to na počet Ukrajiny bránící se ruské agresi. Loni v prosinci se narodila samice. Mláďata narozená loni žijí od narození místech, kde je lidé nevidí. "Nosorožci jsou teritoriální zvířata a nelze je jednoduše stěhovat z místa na místo," uvedla mluvčí.

Dvorský safari park patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě. Podle dvorských chovatelů tvoří tři mláďata nosorožců černých polovinu všech narozených zvířat tohoto druhu v zoologických zahradách na celém světě v posledním roce. Safari Park nyní chová 21 nosorožců, z nichž 15 je nosorožců černých východního poddruhu a šest je nosorožců jižních bílých.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen před 50 lety. Zvířata z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976. Zatím se v zoo narodilo asi 60 nosorožců různých druhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, nosorožci, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě vzácného nosorožce v zoo Dvůr dobře prosívá. Přibírá kilogram denně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.