Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Základními školami v Hradci prošlo pět stovek Ukrajinců, zůstává jich necelých čtyři sta

Městskými základními školami ve stotisícovém Hradci Králové za poslední rok prošlo asi 500 dětí ukrajinských válečných uprchlíků. Nyní jich v základních školách zůstává 374.

První ukrajinské děti přišly do hradeckých škol právě před rokem, krátce po napadení Ukrajiny Ruskem. "Začleňování nově příchozích žáků do hradeckých škol proběhlo velice plynule," uvedla v tiskové zprávě primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

První školou, která začala loni v březnu děti uprchlíků přijímat, byla ZŠ Jiráskovo náměstí. V dalších dnech děti nastupovaly také do ZŠ Josefa Gočára a ZŠ Bezručova. "Ve školách byli schopni velice rychle přizpůsobit výuku pro ukrajinské nováčky či jim zajistit speciální pedagogy pro výuku češtiny," uvedla Springerová, pod níž spadá i řízení školství ve městě. Do vypuknutí války navštěvovalo hradecké základní školy zhruba 25 ukrajinských dětí.

Nejvíce dětí z Ukrajiny nastoupilo do škol loni v březnu, bylo jich téměř 200. "Do mateřských škol to bylo zhruba 30 dětí," doplnil vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Zbyněk Bárta. Ve druhém pololetí loňského roku měly ukrajinské děti zdarma obědy ve školních jídelnách.

Kapacity škol pro přijetí ukrajinských žáků byly dostatečné. Včetně dětí ukrajinských uprchlíků nyní do 17 základních škol města chodí asi 8500 žáků, kapacita škol je až 9415 míst. Nyní jsou školami s největším počtem ukrajinských žáků základní školy SNP a Mandysova, v každé je asi 40 ukrajinských žáků. Na ZŠ Kukleny jich je 37. Mateřské školy se aktuálně starají asi o 80 ukrajinských dětí.

Hradec Králové na pomoc Ukrajině krátce po vypuknutí války vyčlenil dva miliony korun. Z toho jeden milion korun poslal na účet Charity ČR. Zbylé peníze šly hlavně na ubytování uprchlíků a na obědy a pomůcky dětem v hradeckých základních a mateřských školách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, školy, správa, boje, základní, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základními školami v Hradci prošlo pět stovek Ukrajinců, zůstává jich necelých čtyři sta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.