Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodárny v Hradci Králové zrušily službu dovážení vody do bazénů zdarma

Vodárenská společnost Královéhradecká provozní již nebude letos lidem v Hradci Králové zdarma vozit cisternami vodu do bazénů. Důvodem jsou rostoucí náklady na tuto službu a to, že při stoupajícím zájmu již vodárny nebyly schopné zajistit dopravu včas v klienty požadovaných termínech. Službu vodárny zavedly v roce 2010. Lidé platili jen za samotnou vodu, dopravu do deseti kilometrů po Hradci Králové měli zdarma.

Plnění bazénů cisternami vodárny zavedly hlavně proto, že při rychlém napouštění bazénů z vodovodní přípojky mohlo dojít k poklesu tlaku v potrubí a k zakalení vody. "Největší problém nastal ve chvíli, kdy si zákazník nenaplánoval dovoz vody cisternou do svého bazénu včas a v době, kdy začalo být větší teplo, již byly termíny třeba na měsíc dopředu obsazené," řekla mluvčí vodáren Jitka Zoubková.

Možnost dopravy vody cisternami vodárny zachovají, ale bude zpoplatněné částkou 56,35 koruny za kilometr jízdy a částkou 163 korun za napuštění a vypuštění cisterny. Při dovozu deseti metrů krychlových vody tak zájemce zaplatí téměř o 800 korun více, než když si vodu napustí z kohoutku.

Pro napouštění bazénu z vodovodní přípojky vodárny lidem doporučují napouštět nejlépe v noci, a to pomalým průtokem asi 0,2 litru za vteřinu. Za 12 hodin by tak mělo do bazénu natéct asi devět metrů krychlových vody. "Při napouštění bazénu z vlastní přípojky není zákazník vázán omezenými termíny pro závoz cisternou," uvedla mluvčí.

Loni službu dopravy vody do bazénu zdarma využilo 310 zájemců, v letech 2020 a 2021 to bylo asi 280 závozů. Aby vodárny poptávku uspokojily, od roku 2020 si pronajímaly navíc ještě jednu externí cisternu. "Doprava zdarma navíc zvýhodňovala pouze část zákazníků s ohledem na místo jejich bydliště," uvedla mluvčí.

Královéhradecká provozní zásobuje vodou v Hradci Králové a v okrese Hradec Králové přes 170.000 lidí. Cena vodného a stočného letos činí 113,4 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. K tomu zákazníci platí ještě pevnou složku ceny danou kapacitou vodoměru.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KHP

Štítky ČR, rekreace, služby, voda, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárny v Hradci Králové zrušily službu dovážení vody do bazénů zdarma  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.