Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další premiéra Klicperova divadla s Pavlou Tomicovou je na spadnutí

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede zítra v pořadí čtvrtou premiéru divadelní sezony 2022/2023, inscenaci Její pastorkyňa v režii Diany Šoltýsové. Diváci se mohou těšit na hostující Pavlu Tomicovou, která se netradičně představí ve vážné roli.

 Premiéra začne v 19:00 na hlavní scéně. Premiéře bude předcházet od 18:15 vernisáž obrazů výtvarnice Jitky Ottové. "Premiéra bude mimořádně v pátek. Důvodem přesunu ze soboty na pátek je nominace Pavly Tomicové na Českého lva v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli za film A pak přišla láska. Slavnostní vyhlášení filmových cen proběhne právě v sobotu 4. března a divadlo chtělo herečce umožnit účast," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Klicperovo divadlo uvedlo premiéru hry nazvané Její její pastorkyňa v režii Vladimíra Morávka 27.?dubna 1996. V roli Jenůfy se tehdy představila Pavla Tomicová, která v současné inscenaci hraje její protipól, Kostelničku.

Výpravu připravované premiéry vytvořila Agnieszka Pátá-Oldak, dramaturgii Lenka Smrčková, hudbu David Hlaváč a pohybovou spolupráci Iris Kristeková. Kromě zpěvu se diváci mohou těšit i na živý hudební doprovod. O ten se postará herec William Valerián, který v roli Števy v inscenaci hraje na šalmaj, tedy dřevěný dechový nástroj, který je předchůdcem hoboje a anglického rohu, uvedlo divadlo.

V roli Jenůfy se vedle Pavly Tomicové představí Lucie Andělová. Diváci se mohou těšit také na Jana Vápeníka, který ztvární Laca, Kamilu Sedlárovou v roli Rychtářky či Martinu Eliášovou v roli Stařenky. Martina Czyžová se představí jako Karolka a Maria Leherová jako Juliška.

"Naše Pastorkyně je kolektivní divadlo, všichni herci jsou po celou dobu na jevišti. Důležitá jsou pro nás dvě místa, a to kostel a hospoda, obě jsou centrem duchovního a společenského života. Jedná se o poměrně krutou hru, ale život na vesnici jsme chtěli ukázat ve všech barvách a rituálech, radostech na jedné straně a strastech na straně druhé," uvedla dramaturgyně Lenka Smrčková

Tématem je, jako ve většině her českého realismu, jedinec versus společnost. "Doba se sice změnila a ženy se emancipovaly, ale i tak si myslíme, že příběh je stále aktuální. Navíc, každá vesnice má svou Jenůfku, ale i Kostelničku, jež jsou všem na očích, všichni je bedlivě sledují a mají tendence je soudit, aniž by v jejich situacích byli," uvedla režisérka Šoltýsová.

Gabriela Preissová napsala svoji hru na objednávku Národního divadla v roce 1890, ale divácké přijetí bylo špatné a nenavázalo na předchozí úspěch Gazdiny roby. "Titul přesto nasadilo Národní divadlo v Brně a právě tam viděl představení Leoš Janáček a rozhodl se, že ze hry udělá operu," uvedl Sedláček.

Klicperovo divadlo má v sezoně 2022/2023 v plánu šest premiér, další dvě uvede v květnu. Pátou bude hra Reného Levínského Celý život nestačí a poslední šestou hra Tomáše Dianišky Tělo tajné agentky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové, Tomicová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další premiéra Klicperova divadla s Pavlou Tomicovou je na spadnutí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.