Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lávka přes Labe v Hradci Králové se otevře zítra. Jeden její metr vyšel na 1,7 milionu korun

Čekání na novou lávku přes Labe v lokalitě Aldis v Hradci Králové je u konce. Nová spojnice dvou břehů se oficiálně otevře zítra v jednu hodinu odpoledne. Před pár dny radnice přiznala, že došlo k dalšímu zdražení. Konečná cenovka se vyšplhala na 175 milionu korun.

Jedem metr lávky za téměř dva miliony  

Kontroverzním tématem stále zůstává cena 103 metrů dlouhé lávky. Jednoduchou matematikou jde vypočítat, že jedem metr této spojnice obou břehů radnici vyšlo na 1,7 milionu korun.  

„Lávka propojí centrum města s lokalitou Aldis. Hradec si od ní slibuje větší oživení Aldisu a Smetanova nábřeží. Město na stavbu získalo evropskou dotaci 102,7 milionu korun,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09). 

Na přemrštěnou cenu upozorňují dlouhodobě i lidé na sociálních sítích. „Výsměch… Za ty peníze by mohl být nový asfalt na mostu vedle, kde mohou lidé přecházet taky,“ napsal na Facebook Filip Kínský. Jeho tvrzení podporují i stovky dalších uživatelů. „Někdo to slušně vytuneloval. Raději by se měly investovat peníze do staveb bytů,“ stojí v dalším komentáři.  

Oproti jiným lávkám je hradecká stavba násobně dražší. Například Pardubice na konci roku 2020 otevřely lávku pro pěší a cyklisty přes Labe za 40,8 milionu korun. Podle hradecké radnice je vysoká cena dána neobvyklou konstrukcí a technologií. Lávku tvoří nosná lana, ocelová žebrová konstrukce a 39 kusů subtilních segmentů mostovky, které jsou vyrobené ze speciálního betonu. 

Původně město počítalo se 40 miliony 

Původně hradecká radnice před architektonickou soutěží v roce 2014 počítala s cenou lávky do 40 milionů. Když radnice vypsala v roce 2019 soutěž na stavební firmu, nikdo se nepřihlásil. Další dva tendry radnice zrušila, když jediný zájemce nabídl cenu výrazně přes 100 milionů korun. Radnice v té době uvažovala, že by projekt opustila a hledala levnější variantu lávky. Nakonec vypsala čtvrtý tendr a ze tří uchazečů vybrala firmu SMP CZ z francouzské skupiny Vinci. 

Pochybnosti o ceně měli i někteří zastupitelé ještě za minulého vedení města. „V tomhle ohledu mám hodně smíšené pocity. Upřímně… Nevím, zda ji za takto vysokou cenu Hradec Králové opravdu potřebuje,“ uvedl pro redakci tehdejší náměstek primáta Pavel Marek (ANO).  

S cenovkou má problém i současný náměstek Adam Záruba. Proti už se ohradil ve chvíli, kdy se mluvilo o částce 133,7 milionu. „Město se rozhodlo postavit předraženou lávku. Peníze na jiné projekty ve městě se pak nedostávají nebo je šetřeno na špatných místech,“ uvedl před časem pro Hradeckou Drbnu zastupitel Adam Záruba (Změna a Zelení).   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Klinský

Štítky Hradec Králové, lávka, Labe, radnice, Kongresové centrum Aldis, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávka přes Labe v Hradci Králové se otevře zítra. Jeden její metr vyšel na 1,7 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.