Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z Hradce Králové postupně zmizí automaty na dobíjení městských karet a kupování MHD jízdenek

Dopravní podnik Hradec Králové postupně zavádí nový odbavovací systém. Ten už ovšem nepočítá s automaty na dobíjení kreditu nebo časových jízdenek hromadné dopravy. Ty v Hradci Králové fungují od roku 2005 a už nestačí držet krok s dobou. Jsou poruchové a náhradní díly jdou shánět jen obtížně. V budoucnu bude možné kartu dobít jen on-line.

Kde jsou umístěné automaty na dobíjení: 

  • zastávka MHD Adalbertinum 
  • zastávka MHD Alessandria 
  • Obchodní centrum Futurum 
  • zastávka MHD Benešova (zrušeno) 
  • hlavní vlakové nádraží 
  • Terminál hromadné dopravy (přesunuto)  

V současnosti je v Hradci Králové šest automatů na dobíjení městské karty. Ty se instalovaly před sedmnácti lety. Není tak divu, že jsou značně opotřebené a v řadě případů i nefunkční. „Jejich provoz již není vzhledem k jejich fyzickému opotřebení, nedostatku náhradních dílů a morálnímu stáří možné udržet,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu mluvčí František Meduna.  

Dlouhodobě byl mimo provoz například automat na dobíjení, který je umístěn na zastávce Adalbertinum na třídě ČSA. V současné době ho však nahradil automat, který sloužil v budově hlavního dopravního terminálu. „Toto přemístění proběhne na základě vyhodnocení míry využívání našimi cestujícími,“ uvedl Meduna. Dopravní podnik odstraní i automat na zastávce Benešova. Ani ten se nepodařilo opravit.  

Nový odbavovací systém s automaty nepočítá  

S postupně zaváděným novým odbavovacím systémem dobíjecí automaty z Hradce Králové zmizí úplně. Zjednodušeně lze říct, že v rámci nového systému už si cestující kredit ani časové jízdenky na karty dobíjet nebudou. Vše se bude provádět on-line.  

„Nový odbavovací systém bude plně v souladu se všemi platnými právními předpisy, týkajícími se jak zpracování osobních údajů, tak dále například propojitelnosti elektronických systémů plateb a odbavení cestujících či platebního styku,“ vysvětluje Drbně mluvčí podniku.  

Pokud cestující nemají přístup k internetu nebo nemají dostatečné znalosti. Mohou si karty dobít na třech pobočkách dopravního podniku. Tento způsob bude fungovat i po úplném zprovoznění nového systému.  

ANKETA: Použili jste někdy automat na dobíjení městské karty?

Celkem hlasovalo580 čtenářů

Za kalendářní rok se na jednotlivé jízdné odbaví zhruba 4,5 milionu osob proti 75 tisícům prodaných časových jízdenek. 

„Z toho vyplývá, že největší nápor prodejů jízdného MHD bude přes bankovní kartu, případně obdobné platební prostředky a ty není nutné plnit kreditem, jelikož jsou propojeny s bankovním účtem,“ dodává Meduna. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, městská hromadná doprava, dopravní společnost, automat, dobíjení, městská, karta, Adalbertinum, kredit, jízdné, MHD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Hradce Králové postupně zmizí automaty na dobíjení městských karet a kupování MHD jízdenek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.