Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vlekaři lákají na manžestr, podmínky pro lyžování jsou skvělé

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji nabízejí na začátku jarních prázdnin více než 70 kilometrů sjezdovek. Podmínky se výrazně zlepšily tento týden po vydatném sněžení. Provoz obnovily i některé podhorské areály.

Na své si přijdou také běžkaři, v Krkonoších a Orlických horách mají desítky kilometrů upravených tras, vyplynulo z vyjádření areálů. Nabídka ubytování na horách na jarní prázdniny je už značně omezená. Na hřebenech Krkonoš je 70 až 120 centimetrů sněhu, v Orlických horách je přes půl metru.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se nabídka ubytování na jarní prázdniny rychle tenčí, řekl starosta Martin Jadnura. Přesto podle něj lze ve středisku stále sehnat ubytování ve všech cenových kategoriích. "Lidé tradičně objednávají ubytování na poslední chvíli. Větší zájem je v druhé polovině února, kdy se do toho promítají prázdniny v Holandsku," řekl Jandura.

Ve Špindlerově Mlýně se od pátku, kdy jsou pololetní prázdniny, bude lyžovat zhruba na 25 kilometrech sjezdovek, za plného provozu nabízí středisko 27 kilometrů upravených sjezdovek. "Podmínky jsou ideální, od pátku bude otevřen v podstatě celý areál," řekl Adam Svačina ze špindlerovského skiareálu.

SkiResort Černá hora - Pec nabízí ve všech šesti areálech přes 46 kilometrů sjezdovek. "Na víkend by mělo být otevřeno všech 50 km sjezdovek na jeden skipas. SkiResort je plně připravený na jarní prázdniny," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné. Horská služba doporučuje turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením. Vyhlášený třetí lavinový stupeň podle ní nemá vliv na bezpečnost návštěvníků lyžujících v lyžařských areálech. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá, uvedla na webu krkonošská horská služba. I dnes pokračovalo větrné počasí, kvůli silnému větru se dnes zastavily oba úseky lanovky na Sněžku, kde opět naměřili vítr o síle orkánu.

Výborné lyžařské podmínky hlásí také velké orlickohorské skiareály v Královéhradeckém kraji, Deštné a Říčky v Orlických horách. Například areál v Deštném je v provozu z 90 procent. "Podmínky jsou skvělé, za poslední tři dny napadlo poměrně hodně přírodního sněhu. Máme otevřené všechny hlavní sjezdové tratě, zhruba čtyři kilometry sjezdovek," řekl Petr Prouza z deštenského lyžařského areálu. Z menších lyžařských areálů je v provozu také například areál v Olešnici v Orlických horách.

Také v Orlických horách si přijdou na své běžkaři. Na prodloužený víkend budou upraveny trasy například v Orlickém Záhoří a okolí v plném rozsahu. Udržují tam zhruba 50 kilometrů běžkařských tras. Orlické Záhoří je známé také osvětleným běžkařským okruhem o délce 4,5 kilometru, který patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, lyžování, hory, Královéhradecký, sjezdovky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři lákají na manžestr, podmínky pro lyžování jsou skvělé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.