Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lavinové nebezpečí v Krkonoších stoupá. Ve středu může vzrůst na třetí stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení v minulých dnech má stoupající tendenci, ve středu by mohlo stoupnout z druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Dnes o tom na webu informuje Horská služba Krkonoše. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

Na hřebenech Krkonoš je 60 až 100 centimetrů sněhu, dnes stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. "Za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech 20 centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným západním až severozápadním větrem," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Více sněhu je uloženo na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadních směrů v odtrhových zónách a ve žlabech. "Zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu.Ve sněhové pokrývce se začínají tvořit hranaté krystaly, a to zejména na severních a stinných svazích. Testy stability vykazují střední stabilitu. Během dne budou srážky sněhové v kombinaci se silným západním až severozápadním větrem," uvedl Dlouhý.

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. "Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je stoupající," uvedla horská služba.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno sedm stupňů pod nulou, mlha, 60 centimetrů sněhu, z toho asi 20 centimetrů nového. Vítr dosahoval v nárazech rychlosti kolem 80 km/h.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

První stupeň lavinového nebezpečí z pěti v české části hor byl poprvé v současné zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší první stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna a na druhý 21. ledna.

Dnes má být v Královéhradeckém kraji proměnlivá, většinou velká oblačnost, místy, večer na většině území sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, v polohách pod 400 metrů i srážky smíšené nebo dešťové. Na horách by mělo být až zataženo a sněžení trvalejší. Nejvyšší teploty budou těsně nad nulou, na horách mezi minus třemi stupni až nulou. Čerstvý severozápadní, později západní vítr může místy dosahovat v nárazech rychlosti okolo 55 km/h, na horách kolem 70 km/h.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších stoupá. Ve středu může vzrůst na třetí stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.