Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový územní plán v Hradci Králové do dvou let. Bude regulovat přestavbu chat na rodinné domy

Do dvou let by mohl mít Hradec Králové nový územní plán. V současné době se řídí tím, který schválilo vedení města před 23 lety. Podle vedení města se podařilo výrazně pokročit, aby se během prázdnin stihl veřejně projednat. Bude například regulovat přestavbu chat na rodinné domy.

V současné době se radnici podařilo dokončit vyhodnocení posledního projednání a už půl roku se pracuje na jeho úpravách. „Poté bude následovat vyhodnocení opakovaného veřejného projednání. Jak dlouho bude tato fáze trvat, to zatím nejsme schopni přesně určit, protože nevíme, kolik námitek a připomínek ze strany veřejnosti obdržíme,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátorky Adam Záruba (Změna pro Hradec). 

Po posledním veřejném projednávání bylo třeba vyřešit 1800 bodů, které vznesla veřejnost. K tomu bylo třeba do projektu zapracovat další stanoviska dotčených orgánů. „Je poměrně běžný stav, že u velkých měst trvá tvorba a vydání územního plánu poměrně dlouho a Hradec Králové v tomto bohužel není výjimkou,“ hájí postup radnice náměstek. 

Dokončení územního plánu považuje nové vedení města za jednu z hlavních priorit. Jeho dotažení nová koalice slibuje i ve svém programovém prohlášení. „Rovněž je třeba dokončit strategický plán rozvoje města a dalších dokumentů, které budou základem pro systematický rozvoj města a přípravu jednotlivých investičních projektů v krátkodobém i dlouhodobém horizontu,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu radní Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec). 

Co bude nový územní plán obsahovat?  

Zjednodušeně lze říct, že územní plán přesně definuje, co kde může stát nebo vzniknout. Poskytuje podklady pro další možnosti rozvoje města ve všech jeho oblastech. Ať už jde o dopravní infrastrukturu, občanskou vybavenost, stavbu domů, bytů, fabrik, obchodů nebo taky ochranu přírody. Územní plán by vždy měl minimálně udržet životní úroveň budoucích generací.  

Podle radnice bude nový územní plán Hradce Králové pracovat i s myšlenkou rozšíření stávající sítě cyklostezek na území města.  

Kromě toho bude regulovat i chatové oblasti. Konkrétně pak velikost chatek, které se řada lidí snaží přestavit na rodinné domy. Kvůli tomu ve městě vznikla i petice. Současný územní plán je však zastaralý a neumožňuje tyto přestavby zakázat.  

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, radnice, rodinný dům, rekonstrukce, územní plán, tvorba, rozvoj, projednání, veřejné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový územní plán v Hradci Králové do dvou let. Bude regulovat přestavbu chat na rodinné domy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.