Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trutnovská společnost Kara je opět na nohou. Je to zásluha i zaměstnanců, říká majitel Zdeněk Rinth

Společnost Kara na Trutnovsku má za sebou nejtěžší období své historie. Předchozí majitel ji poslal do insolvence a vymanit se zní podařilo až 1. dubna loňského roku. Tomu dopomohl její původní majitel Zdeněk Rinth. Do stabilizace vložil miliony z vlastní kapsy. Velkou zásluhu na tom mají i naši zaměstnanci, tvrdí.

Firma Kara je největší česká společnost, která vyrábí koženou a kožešinovou konfekci pro muže a ženy. Její výrobky jsou oblíbené napříč všemi věkovými kategoriemi. 

„Kara má za sebou velmi složité období, ale proces insolvence skončil a firma jede v modelu, který fungoval kdysi, když jsem firmu řídil před jejím prodejem. Musím to zaklepat, ale daří se nám dobře,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu Rinth. Podle jeho slov je společnost v dobré kondici a podařilo se splatit všechny její dluhy.  

„Není to samozřejmě jen moje zásluha, ale věřil jsem, že se Karu podaří zachránit, i kvůli tomu, že se mnou do toho šly všechny někdejší kolegyně, celá parta. Sám nezmůžete nic. Kromě toho pomohli zákazníci,“ dodal současný majitel.  

Bývalý majitel přestal zaměstnancům vyplácet mzdy. I proto se celá řada zaměstnanců rozhodla společnost opustit a hledat nové zaměstnání. „Když jsem se ale rozhodl, že se na to dál nemůžu dívat a rozhodl se vrátit Karu postavit zpátky na nohy, všem jsem volal, zda do toho půjdou se mnou. Souhlasily všechny,“ uvedl Rinth.  

Do společnosti pod staronovým vedením se nevraceli zaměstnanci pouze z fabriky. Šlo i o prodavačky do obchodů. „Chápali (všichni zaměstnanci), že situace bude nějakou dobu složitá, že není na rozhazování, že je potřeba nejdřív firmu zachránit, pořádně pracovat, a pak teprve můžeme začít přemýšlet o rozvoji, o plánech, i třeba o odměnách a podobně. Všechny to vydržely a za to jim patří velký dík,“ dodal. 

Do Kary jsem jel rovnou z vojny, později se stala mým celoživotním tématem, říká Rinth. Firmu teď staví na nohy

O svých zaměstnancích mluví jako o týmu, bez kterého by to nešlo. „Každý ve firmě je stejně důležitý,“ říká Zdeněk Rinth. Jeho jméno v posledních měsících plní novinové stránky především kvůli jeho vztahu k české firmě Kara Trutnov. V roce 1973...

I přes komplikace spojené s insolvencí se Kara rozhodla pomáhat ostatním. Spojila se s klubem svobodných matek, kterému o Vánocích poskytla nové oblečení. „Myslím, že je to správná věc a koneckonců charitě se věnujeme dlouhodobě,“ uvádí majitel.  

Zdeněk Rinth společnost před lety prodával, aby si mohl užít zaslouženého důchodu. S návratem do společnosti však moc volného času nemá. „Zasloužený důchod jsem si nijak extra neužíval, když člověk zůstane sám, není to úplně ono. Volno mi nechybí, ono moc volna škodí,“ směje se. V nejbližších letech se plánuje věnovat pouze práci, která ho naplňuje a baví.  

Rinth byl vlastníkem Kary do roku 2018, kdy ji prodal investiční skupině C2H. Při podání insolvenčního návrhu v únoru 2021 Kara uvedla, že ji negativně zasáhla omezení spojená s epidemií koronaviru. Podle Natlandu byla důvodem insolvence Kary i neúspěšná obchodní strategie bývalého managementu a poskytování půjček ostatním společnostem ze skupiny C2H. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky KARA Trutnov, insolvence, okres Trutnov, pandemie covidu-19, Zdeněk Rinth, Trutnov, kůže, oblečení, Kara, Zdeněk Rinth, Natland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovská společnost Kara je opět na nohou. Je to zásluha i zaměstnanců, říká majitel Zdeněk Rinth  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.