Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hradeckém kraji se i přes nepřízeň počasí lyžuje na více než dvaceti kilometrech

V Královéhradeckém kraji se i navzdory nepříznivým klimatickým podmínkám lyžuje na více než 20 kilometrech sjezdovek. Udržet provoz se daří hlavně větším lyžařským areálům v Krkonoších a Orlických horách.

Zásob technického sněhu ubývá. Provozovatelé středisek proto čekají na ochlazení, které by jim opět umožnilo ve větší míře zasněžovat. Vyplynulo to z dnešního vyjádření zástupců areálů. Krkonoše jsou v současnosti bez lavinového nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš je podle horské služby pět až 35 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích.

V největším krkonošském lyžařském areálu Špindlerův Mlýn je v provozu až 12 kilometrů sjezdových tratí. V omezeném režimu se lyžuje v areálech Svatý Petr, Medvědín a Mísečky.

"Sjezdovky jsou v některých úsecích ve zúženém profilu, to znamená ne v plné šíři. Je to odvislé od počasí, které bylo v posledních týdnech nezvykle teplé. Doufáme, že začneme opět ve větší míře zasněžovat, od neděle dál by se mělo začít ochlazovat," řekl dnes Adam Svačina ze špindlerovského areálu. Za plného provozu areál nabízí 27 kilometrů sjezdovek. "Na sjezdovkách, na kterých se lyžuje je od 20 do 40 centimetrů sněhu," dodal Svačina.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec se lyžuje ve čtyřech areálech, a to na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, ve Velké Úpě a v Malé Úpě, celkem zhruba na 11 kilometrech sjezdovek. Provoz v areálu v Černém Dole je kvůli počasí přerušen, mimo provoz je skibusová linka mezi Černým Dolem a Janskými Lázněmi a CITY linka, která obsluhuje lokalitu Černý Důl. Všechny ostatní skibusy mezi areály jsou v provozu, uvedl SkiResort na webu.

"V areálech, které zůstávají v provozu, je na sjezdovkách 20 až 40 cm sněhu. Děláme maximum pro to, abychom udrželi sjezdovky v dobré kvalitě a otevřené. Čekáme na ochlazení, které bychom rádi využili k dosněžení některých sjezdovek, a vyhlížíme i přírodní sníh, který by pomohl ke zlepšení lyžařských podmínek," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. V Krkonoších se lyžuje také v menších areálech, například v Mladých Bukách na Trutnovsku.

V Orlických horách v Královéhradeckém kraji je možné lyžování v Deštném a v Říčkách. V Říčkách je v provozu červená a černá sjezdovka, lyžuje se tam na více než dvou kilometrech sjezdových tratí. "Bojujeme a stále jsme v provozu. Podmínky jsou úměrné počasí. V pondělí má dojít k ochlazení, což by mělo umožnit zasněžování," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

Sněžku dnes opět zasáhl vítr o rychlosti orkánu, v nárazu dosáhl rychlosti 130 km/h, vyplynulo z dat měřicí stanice poštovny na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 118 km/h. Kvůli silnému větru dnes nejezdí horní úsek lanovky na Sněžku.

V Královéhradeckém kraji má být dnes zataženo, odpoledne na většině území déšť, nad 900 metrů srážky přechodně smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší teploty budou mezi čtyřmi až sedmi stupni nad nulou, na horách mezi plus jedním až plus třemi stupni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nella.cz

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se i přes nepřízeň počasí lyžuje na více než dvaceti kilometrech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.