Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Sněžku zasáhl orkán o rychlosti 130 kilometrů v hodině. Zastavil lanovku

Sněžku dnes opět zasáhl vítr o rychlosti orkánu. V nárazech vítr na Sněžce ráno dosáhl rychlosti okolo 130 kilometrů v hodině. Vyplývá to z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru dnes nejezdil horní úsek lanovky na Sněžku, může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Vítr o síle orkánu byl na Sněžce několikrát i během prosince a také v lednu. Větrno má být v Krkonoších i v dalších dnech.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy Krkonošského národního parku ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Krkonoše jsou v současnosti bez lavinového nebezpečí. Na hřebenech je podle horské služby pět až 35 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech.

"V současné době se na horách teploty pohybují okolo nuly. Na povrchu sněhové pokrývky se vytvořila krusta, na kterou napadlo pět centimetrů sněhu v kombinací se silným jihozápadním větrem. Pod tisíc metrů nad mořem byly srážky dešťové," uvedl ráno Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

V Královéhradeckém kraji má být dnes zataženo, na východě zpočátku až oblačno, ojediněle, během odpoledne na většině území déšť, nad 900 metrů srážky přechodně smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi čtyřmi až sedmi stupni nad nulou, na horách mezi plus jedním až plus třemi stupni. I dnes má vát na horách čerstvý vítr, na horách může v nárazech dosahovat rychlosti 70 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hornová

Štítky ČR, počasí, rekreace, lanovky, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžku zasáhl orkán o rychlosti 130 kilometrů v hodině. Zastavil lanovku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.