Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj plánuje poslat miliony do divadel, Flharmonie i Archeoparku

Z krajské pokladny pravděpodobně přitečou do Klicperova divadla, Filharmonie, Archeoparku i Divadla Drak miliony. Radní kraje už záměr posvětili, ještě o něm budou v záměru měsíce jednat krajští zastupitelé.

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto organizacím hodlá kraj na jejich provoz poskytnout souhrnnou částku přesahující 13,4 milionu korun. O tomto záměru budou ještě hlasovat krajští zastupitelé 30. ledna.

V dnešní nejisté době je finanční podpora organizací působících v oblasti kultury o to důležitější, protože jim dává jistotu pro plánování a přípravu nejrůznějších aktivit pro veřejnost. Kromě divadelního či hudebního vyžití nabízí také různé formy vzdělávacích programů nejen pro školská zařízení. Díky jedinečnému zaměření a vysoké úrovni jejich produkce jsou tyto kulturní stánky také velice atraktivním turistickým místem, což dále podporuje celý cestovní ruch v našem kraji,“ zhodnotila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové získá od kraje pro letošní rok přes 3,61 milionu korun. Divadlo vzniklo v roce 1885 a profesionální soubor zde působí od roku 1949. Největší úspěchy si divadlo připsalo po roce 1989, kdy celkem čtyřikrát získalo ocenění Divadlo roku České republiky, a to na základě prestižní ankety Nadace Alfréda Radoka. Pořádá divácky atraktivní divadelní festivaly – Čekání na Václava a REGIONY. Ve foyer divadla najdete Galerii U Klicperů, která pro každou divadelní sezonu připravuje sérii výstav malířů, grafiků i sochařů. Soubor divadla působí na čtyřech scénách.

Filharmonii Hradec Králové kraj hodlá poskytnout 5,88 milionu korun. K založení tohoto hudebního tělesa došlo v roce 1978. Od roku 2005 filharmonie pořádá ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava unikátní festival Hudební fórum Hradec Králové. Spolupracuje s předními dirigenty či sólisty a je příkladným reprezentantem v zahraničí.

Divadlu Drak a jeho Mezinárodnímu institutu figurálního divadla by v letošním roce mělo připadnout přes 1,86 milionu korun. Divadlo Drak je domácí hradeckou scénou, jehož tvorba od počátku vychází nejen z tradice východočeského loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti. Za svou historii se často stalo průkopníkem nových metod a tvůrčích postupů a získalo nespočet tuzemských i zahraničních ocenění.

Archeopark Všestary by měl obdržet na svůj provoz přes dva miliony korun. Archeopark vznikl v roce 2012. Areál návštěvníkům nabízí jedinečnou expozici pravěku s názornými ukázkami dobových zvyků, řemesel a obyčejů. Stávající „pravěká vesnice“ byla rozšířena díky podpoře Královéhradeckého kraje na komplexní areál s novou budovou hlavní expozicí pravěku, budovou venkovní expozice a ukázkami pravěkých staveb, jako je neolitický dům, eneolitický dům a expozice domácího zvířectva. Součástí areálu je také sklad archeologického materiálu.

Královéhradecký zřizuje 10 příspěvkových organizací v kulturní oblasti. Vedle toho je spoluzakladatelem obecně prospěšných společností jako jsou výše zmíněná divadla, filharmonie či archeopark.

Ohodnoť článek

Foto mapy.cz

Štítky Královéhradecký kraj, peníze, Klicperovo divadlo, Divadlo drak, Filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj plánuje poslat miliony do divadel, Flharmonie i Archeoparku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.