Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Správa KRNAP v roce 2022 vykoupila od soukromníků pozemky za 3,3 milionu

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí v roce 2022 od soukromníků vykoupila do státního vlastnictví některé další pozemky, které jsou na území národního parku a jeho ochranného pásma. Za 7,8 hektaru zaplatila 3,29 milionu korun. Výkupy pozemků byly hrazeny prostřednictvím Národního programu životního prostředí Státního fondu životního prostředí České republiky.

"Jednalo se o různé druhy pozemků, louky, lesy a podobně. Na řadě z nich se vyskytují zákonem zvláště chráněné druhy rostlin či živočichů. Zakoupené pozemky navazují na již nyní Správou KRNAP obhospodařované pozemky, a tak dochází ke scelování státních pozemků,"  řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný

Podle něj šlo loni například o výkup lesa u obce Křížlice na Semilsku. "Jedná se tam o kus lesního pozemku," řekl Drahný.

Projekt výkupu pozemků je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. "V posledních letech se částka na výkupy pozemků pohybuje ročně v řádech nižších jednotek milionů korun. Například v roce 2020 šlo na výkupy zhruba čtyři miliony korun," řekl Drahný.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55 tisíc hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Společně s polským národním parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a je nejstarším národním parkem v ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanly8853 | Pixabay

Štítky ČR, správa, příroda, ekologie, rezervace, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa KRNAP v roce 2022 vykoupila od soukromníků pozemky za 3,3 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.