Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V malochovu slepic v Kozojedech na Jičínsku se objevila ptačí chřipka

V malochovu slepic v Kozojedech na Jičínsku se objevila ptačí chřipka. V chovu bylo 27 slepic, 17 jich uhynulo. Referenční laboratoř dnes v chovu potvrdila ptačí chřipku H5N1. Zbylé nosnice podle něj budou co nejrychleji utraceny. V okolí Kozojed je pět velkochovů drůbeže.

"Vydáme mimořádné veterinární opatření. Kolem ohniska stanovíme tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, což je standardní postup," ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

V současné době veterináři podle Hantsche nemají informaci, že by byl v nějakém velkochovu v daném regionu problém. "Budeme sumarizovat všechny velkochovatele a ti budou mít v mimořádném veterinárním opatření jasně dané podmínky, co můžou a nemůžou," řekl.

Ptačí chřipka naposledy zasáhla chovy drůbeže v Královéhradeckém kraji na jaře 2021. Nemoc se tehdy objevila v chovech kachen firmy Perena na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje a v chovu slepic v drůbežárně v Kosičkách na Hradecku. V chovech Pereny bylo vybito téměř sto tisíc kusů kachen, v Kosičkách bylo utraceno všech 170 tisíc slepic.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky.

Státní veterinární správa dnes uvedla, že na Tachovsku se musí zlikvidovat 220 tisíc slepic v jedné z hal společnosti Česká drůbež, která chová přes 740 tisíc nosnic. Současně se budou likvidovat miliony vajec. Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v zemi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Jičínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malochovu slepic v Kozojedech na Jičínsku se objevila ptačí chřipka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.