Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Chytré hodinky odesílají plané poplachy záchranářům. Horská služba žádá o spolupráci

Díky inovacím nabízí některá osobní elektronika funkci detekce pádu, při chybném vyhodnocení ale tento bezpečnostní prvek paradoxně znamená starost pro záchranáře. Horská služba řešila podobnou situaci u lyžaře, jehož přístroj odeslal nouzové volání, muž však v pořádku z místa odjel a nebyl k nalezení.

V posledních letech nabízí osobní elektronika v podobě mobilních telefonů, chytrých náramků či hodinek různé bezpečnostní funkce a aplikace. „Již jsme si jako záchranáři zvykli na E-Call v autě, který automaticky odešle nouzovou zprávu v případě nehody, ale to, s čím jsme se setkali v poslední době je poněkud problematičtější,“ říká mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Detekce pádu hlídá bezpečí uživatelů, zařízení ale podle Fryše občas naléhavost situace nevyhodnotí správně a vznikne problém pro záchranáře všech složek IZS.

Jedním z aktuálních případů byl lehký pád lyžaře v Krkonoších. „Po oprášení od sněhu pokračoval dále ve svém lyžování a ani netušil, že se spustil řetězec záchranných činností. Bezpečnostní systém v jeho elektronickém zařízení vyhodnotil situaci jako nouzovou a odeslal záchranářům zprávu,“ přiblížil v tiskové zprávě mluvčí Horské služby.

Majitel zařízení nereagoval na zpětná volání, a tudíž se rozběhla záchranná akce podle scénáře dopravní nehoda - nikdo nekomunikuje. „Další pikanterií v příběhu byla okamžitá reakce novinářů. Nějaký všímavý turista okamžitě oslovil média, že se asi stalo něco strašného, protože záchranáři jezdí po sjezdovce tam a zpět. Ano jezdili a hledali domněle poraněnou osobu,“ dodal Fryš.

Ten tak společně s kolegy apeluje na majitele a uživatele chytrých zařízení s bezpečnostními funkcemi s možností tísňového volání. „Správné nastavení parametrů zamezí, nebo alespoň omezí odesílání náhodných výzev. Zároveň si dovolujeme požádat všechny oznamovatele nehod, aby reagovali na zpětná volání záchranářů,“ říká Fryš s tím, že  záchranáři Horské služby volají v těchto případech lidem zpět z dispečerských telefonů a tudíž se nezobrazují čísla jako tísňová a nebo přímo adresná od horské služby. „Pokud jste nehodu, pohřešování, nebo úraz nahlašovali na číslo +4201210 nebo 155, prosím očekávejte příchozí hovor,“ upozorňuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Horská služba, záchrana, hodinky, detekce pádu, bezpečnost, tísňové volání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chytré hodinky odesílají plané poplachy záchranářům. Horská služba žádá o spolupráci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.