Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecké krajské hygienické stanici ubývá kontrol v terénu. Roste administrativa

Krajské hygienické stanici (KHS) Královéhradeckého kraje kvůli nárůstu administrativní práce a poklesu počtu zaměstnanců ubývá kontrol prováděných v terénu. Krajská stanice má nyní 124 pracovních míst, od 1. ledna 2023 jich bude 120, z toho 96 zaměstnanců bude vykonávat odbornou činnost včetně terénního zdravotního dozoru. V roce 2003 měla hradecká KHS 185 pracovních míst.

"Na KHS Královéhradeckého kraje došlo meziročně ke snížení počtu míst o čtyři na 120, jde o místa, která nám byla přidělena pro řešení pandemie covidu-19," řekla mluvčí hradecké KHS Veronika Krejčí.

V době pandemie koronaviru byly krajské hygienické stanice pod enormním tlakem, měly na starosti například trasování nakažených lidí a jejich kontaktů, agendu týkající se vstupu na území ČR ze zahraničí, řešení dotazů v souvislosti s koronavirem z řad veřejnosti a institucí. Na přelomu roku 2021 a 2022 jim byla svěřena také agenda vystavování neschopenek pro lidi s nařízenou karanténou. Královéhradecký kraj byl koncem roku 2020 a na počátku roku 2021 jedním z nejzasaženějších regionů v ČR.

Hygienická služba má podle Krejčí dvě základní oblasti činnosti, a to zdravotní dozor v terénu a vyřizování agendy, která přichází na KHS jako na příslušný orgán státní správy.

"Jedná se o vyřizování velice široké agendy spojené s vydáváním nejrůznějších písemných stanovisek, vyjádření, rozhodnutí, řešení podnětů a podobně. Druhá významná část činnosti je zaměřena na výkon aktivního státního zdravotního dozoru v terénu jako významného prvku prevence možného ohrožení veřejného zdraví, ten není kromě stanoveného kontrolního plánu zcela pevně kvantitativně stanoven," uvedla Krejčí.

Současný stav počtu zaměstnanců podle ní umožňuje vykonávat v řádných termínech správu agend, ale již ne výkon státního zdravotního dozoru v plné míře tak, jak na hradecké hygienické stanici bylo v minulosti samozřejmé.

"Trend poslední doby navyšuje neustále požadavky v oblasti vyřizování agendy, spotřebovává kapacity z hlediska zaměstnanců a spolu se snižováním jejich počtu zaměstnanců tak ubývá aktivní státní zdravotní dozor," uvedla Krejčí.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Pavla Svrčinová, která je hlavní hygieničkou, před měsícem uvedla, že fungování hygienických stanic čekají změny. Ministerstvo zdravotnictví podle ní připravuje novelu o ochraně veřejného zdraví. Úpravy se budou týkat zefektivnění a digitalizace. Změny zejména v informačních technologiích u hygieniků začaly při epidemii covidu-19. Podle nedávného vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se žádné hygienické stanice rušit nebudou a nejde o centralizaci.

Hejtmanství se bojí změn ve fungování krajských stanic

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) varuje před neuváženými a ukvapenými kroky při změně fungování krajských hygienických stanic. "Chceme-li něco měnit, tak nejprve musíme přesně pojmenovat, co ve stávajícím systému konkrétně nefunguje a proč a také zjistit, zda je na vině skutečně nefunkční systém nebo jen jeho části," řekl Martin Červíček.

Je proti změnám bez toho, aby bylo vyhodnoceno uplynulé období a respektován princip odbornosti, práce krajských hygienických stanic podle něj nesouvisí jenom s covidem. "Bez respektování principu teritoriality, kdy mám na mysli rozdílné problémy související často s rozdílnými hledisky v různých regionech, bez odborné diskuze nelze dělat zásadní změny," uvedl hejtman.

Vyslovil se také proti jakékoli centralizaci řízení krajských hygienických stanic. "Mohu říci, že se nám v době pandemie s královéhradeckou krajskou hygienou spolupracovalo dobře a vše potřebné fungovalo. Pokud vznikaly potíže, tak zpravidla právě kvůli vstupu nedostatečně obeznámeného vládního úředníka s konkrétními problémy, podmínkami či systémem," dodal hejtman.

ku hj

Ohodnoť článek

Štítky ČR, koronavirus, hygiena, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké krajské hygienické stanici ubývá kontrol v terénu. Roste administrativa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.