Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové podpoří podnikatele, nezvedne jim nájem

Hradecká radnice podpoří podnikatele, kteří v rámci své podnikatelské činnosti využívají městské prostory. Ačkoliv má město nárok zvednout nájemné o inflaci, s ohledem rostoucí náklady podnikatelům k tomu ale nedojde.

Podle statistického úřadu by se přitom mohlo jednat o zdražení až do výše 13,5 %. Nájemné v městských nebytových prostorách ale zůstává pro všechny nájemce i v příštím roce stejné.

V současné době, kdy podnikatelům narůstají náklady nejen na energie, ale také materiál a výrobu, jsme se rozhodli upustit od požadavku uplatnění inflační doložky. Chceme tímto krokem podpořit všechny podnikatele a třeba i motivovat ty nové, kteří by mohli městské nebytové prostory začít využívat,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický. Uplatnění inflační doložky, kterou má město zahrnutou v nájemních smlouvách, by se případně týkalo více než jednoho tisíce nájemců. Pronajatých je v současné době přibližně devět stovek obchodů či kanceláří, a dále šest stovek garážových stání ve vlastnictví města.

Dle statistického úřadu dosahovala inflace v říjnu 2022 výše 13,5 %, právě o tolik by město mohlo nájemné zvednout. Do městské kasy by potom toto rozhodnutí přineslo téměř 6,5 milionu korun. Nájemné v nebytových prostorách ale i v příštím roce zůstane stejné jako letos. „Uvidíme, jak se bude ekonomická situace vyvíjet v příštím roce, podle toho bychom se rozhodli, do jaké výše bychom uplatnili inflační doložku pro nájemné na rok 2024,“ dodává náměstek Vrbický.

V Hradci Králové se pronájem nebytových prostor pohybuje od 600 korun za m2 za rok až po 5000 korun za m2 za rok s ohledem na lokalitu, jejich velikost a stav. Pronájem nemovitého majetku ve vlastnictví města probíhá formou výběrového řízení. Podrobné podmínky jsou vždy vyvěšovány na úřední desce magistrátu města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, radnice, nájemné, podnikatel, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové podpoří podnikatele, nezvedne jim nájem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.