Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Petardy ani lampiony štěstí nemají v krkonošském národním parku co dělat, pozor na to

Pyrotechniku nám sem netahejte, v národním parku nemá co dělat. Vzkazují všem správci v Krkonoších. Petardy a ohňsotroje jsou tady navíc zakázány v zákoně.

Petardy můžou plašit zvěř i ohrozit lidi. Tohle jsou dva pádné důvody, proč si správci Krkonoš ve svém rajónu bujaré oslavy nepřejí.  Pyrotechnika sice krátkodobě, přesto ale významně, také zvyšuje koncentraci těžkých kovů v ovzduší.

Také na to pamatuje zákon. V létě 2017  vstoupila v platnost novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky na území národních parků zakazuje. Zákaz provádět ohňostroje nebo používat zábavní pyrotechniku platí pouze na území národního parku, nikoliv na území jeho ochranného pásma.

"Koncem roku také stoupá četnost dalšího negativního jevu, a to vypouštění tzv. „létajících lampionů štěstí“. I tuto aktivitu nově zákon o ochraně přírody a krajiny zakazuje na celém území národního parku, s výjimkou zastavěných území a zastavitelných ploch.," uvádí v tiskové zprávě mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Důvodem je zejména šíření odpadu a riziko vzniku požárů.

Správa Krkonošského národního parku apeluje na návštěvníky i místní obyvatele, aby zábavní pyrotechniku vůbec nepoužívali. Pokud chcete slavit advent, Mikuláše či Vánoce v Krkonoších, nevozte s sebou žádné petardy. Nebudete nikoho rušit, neporušíte zákon a ještě ušetříte.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krkonoše, ohňostroj, pyrotechnika, zvěř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petardy ani lampiony štěstí nemají v krkonošském národním parku co dělat, pozor na to  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.