Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na důležitou křižovatku Fortna v centru Hradce Králové se po přestavbě vrátila auta

Na přebudovanou křižovatku Fortna v centru stotisícového Hradce Králové se dnes po více než osmi měsících vrátila veškerá doprava. Křižovatka byla od začátku dubna kvůli přestavbě na bezpečnější kruhový objezd pro dopravu uzavřena. Od září přes ni jezdily jen autobusy MHD. Po opravě město dnes pro veškerou dopravu otevřelo i Moravský most přes Orlici, který je v sousedství křižovatky Fortna.

Stavbaři kromě přestavby křižovatky na kruhový objezd také přebudovali širší okolí dopravního uzlu. Především vybudovali nová přestupní stanoviště městských a linkových autobusů. Město přestavba vyšla na 63,6 milionu korun včetně daně, z nichž až 43 milionů korun by měla pokrýt evropská dotace, uvedla radnice.

Památkově chráněný Moravský most radnice nákladem 24 milionů korun opravovala od konce května do října. Dělníci na mostě obnovili povrchy vozovky a chodníků, opravili mostní závěry a litinovému zábradlí dali antikorozní nátěr. Spodní část mostu dostala sítě proti holubům. Most o délce 54 metrů pochází z roku 1914, jeho součástí je od roku 1917 i vodní elektrárna.

Křižovatkou Fortna prochází vnitřní silniční okruh kolem historického jádra města a také je na ní důležitý přestupní uzel hromadné dopravy. Před přestavbou se na křižovatce a u zastávek MHD ve špičkách tvořily kolony aut. Na místě bývá mnoho studentů, protože v okolí je několik středních škol, kampus univerzity a vědecká knihovna. U křižovatky je i okresní soud, kasárna a zimní stadion.

V těsném sousedství křižovatky město v roce 2019 dokončilo nákladem 26 milionů korun opravu krytého schodiště Bono publico, které spojuje prostor Fortny s historickým Velkým náměstím.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, stavby, silnice, automobilová, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na důležitou křižovatku Fortna v centru Hradce Králové se po přestavbě vrátila auta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.