Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie v kraji se opět zaměřila na alkohol a drogy. Denně chytla šest řidičů pod vlivem

Poslední dobou to vypadá, jako by bylo řízení pod vlivem alkoholu nebo drog moderní. Policie v Královéhradeckém kraji se na tyto řidiče opět zaměřila. Za pět dnů chytla 19 řidičů pod vlivem alkoholu a dalších 12 u kterých zjistila požití drog.

Celkem 14 řidičů pod vlivem alkoholu se dopustilo trestného činu, jelikož nadýchali přes jednu promile. Pět z nich způsobilo dopravní nehodu. Čtyři řidiči pod vlivem drog se rozhodli, že nepodstoupí lékařské vyšetření. 

„Rekordmankou je čtyřicetiletá žena, který vyjela z centra Hradce Králové směrem na Chlumec nad Cidlinou. Do cíle však nedorazila. U obce Káranice sjela do příkopu,“ uvedla na webu policie Iva Kormošová. Řidička vyvázla bez zranění. Ovšem test na alkohol ukázal výsledek 3,2 promile. 

Za zmínku stojí i pětadvacetiletý řidič, který při couvání na čerpací stanici v Hradci Králové narazil do tankovacího stojanu. I tato nehoda se obešla bez zranění, ale dechová zkouška ukázala výsledek dvě promile.  

Na zbytkový alkohol se řidiči nevymluví. Alkohol jako alkohol  

Takzvaný zbytkový alkohol v souvislosti s řízením je velké téma. Z pohledu zákona však prakticky neexistuje a na řidiče se nahlíží jako na člověka pod vlivem alkoholu. „Pro policii je to přitom alkohol jako alkohol. Nerozlišuje mezi zbytkovým a čerstvým,“ uvádí Kormošová.   

Takzvaný zbytkáč je zrádný především v tom, že o něm řidič nemusí vědět. I přesto napomáhá k tomu, aby měl řidič zpomalené vnímání a daleko delší reakce. Snadněji se také může stát, že člověk pod vlivem zbytkového alkoholu přehlédne značku nebo dokonce vozidlo přijíždějící ke křižovatce.  

S větším množstvím alkoholu stoupá i pravděpodobnost dopravní nehody. Do jedné promile stoupá sedmkrát, do 1,4 promile až jednatřicetkrát a nad 1,5 promile je šance dopravní nehody až 128krát větší.   

Do 0,3 promile se jedná o přestupek s pokutou do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Od 0,3 promile výš jde opět o přestupek. Avšak řidič dostane sedm trestných bodů a k tomu zákaz řízení až na jeden rok.  

Odmítnutí dechové zkoušky je za sedm trestných bodů, pokutu 50 tisíc korun a dva roky bez papírů. 

Ohodnoť článek

Foto Adéla Cinklová

Štítky policie, alkohol, drogy, kontrola, Královéhradecký, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v kraji se opět zaměřila na alkohol a drogy. Denně chytla šest řidičů pod vlivem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.